Borneisk muntjak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Borneisk muntjak
Vitenskapelig(e)
navn
:
Muntiacus atherodes
Groves & Grubb, 1982
Norsk(e) navn: Borneisk muntjak, gul borneomuntjak
Hører til: muntjaker,
hjortedyr,
drøvtyggere
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: Regnskog
Utbredelse: Borneo (Indonesia, Malaysia)[1]

Borneisk muntjak (Muntiacus atherodes), også kalt gul borneomuntjak, er et lite hjortedyr som bare lever på øya Borneo. Den er svært lik indiamuntjak, som også finnes på Borneo, men horna er kortere og pelsen mer gulbrun. Den er en av elleve kjente arter i slekten muntjak.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Borneisk muntjak blir ca. 25-50 cm i skulderhøyde og veier gjerne omkring 12-18 kg. Den er gulbrun i fargen og har en mørk brun stripe som løper langs ryggraden og er spesielt framtredende i overgangen mot nakken på dyret. Den korte halen er nærmest hvit på undersiden og mørk brun på oversiden.

Bukkene utvikler gevir som består av to hornstilker som kan måle opp mot 7 cm (typisk kortere) i lengde. Geviret felles sjelden. Hannene er territoriale og kan være ganske voldsomme i forhold til størrelsen. De vil utfordre andre bukker som kommer inn på territoriet og slåss med både horna og de forstørrede øvre hjørnetennene som våpen.

Arten parer seg året rundt. Kalvene, som har lyse prikker, blir kjønsmodne i 6-12 måneders alderen og må forlate mora når de er omkring 6 måneder gamle. Hunnen går drektig i omkring 6-7 måneder. Hun føder 1-2 kalver, som ved fødselen veier omkring 400-500 gram.

Totalbestanden av dyr er antatt å være på omkring 5 000-.6 000 dyr, hovedsakelig sør i Anhui og vest i Zhegan.

Annet[rediger | rediger kilde]

Arten, som ganske nylig ble anerkjent som en egen art (Groves & Grubb, 1982), står oppført på IUCNs rødliste som NT (nær truet) siden 2016.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Timmins, R.J., Belden, G., Brodie, J., Ross, J., Wilting, A. & Duckworth, J.W. 2016. Muntiacus atherodes. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T42189A22166396. Muntiacus atherodes. Besøkt 2. februar 2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]