Boris Kustodjev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Boris Kustodjev
Kustodiev self portrait.jpg
Boris Kustodjev
Selvportrett 1912
Født7. mars 1878
AstrakhanRediger på Wikidata
Død26. mai 1927
Leningrad
Beskjeftigelse Kunstmaler
Utdannet ved Høyere Kunstskole (–1903), Det russiske kunstakademietRediger på Wikidata
Nasjonalitet Russisk
Gravlagt Tikhvin gravlundRediger på Wikidata

Boris Mikhailovitsj Kustodjev (russisk: Борис Михайлович Кустодиев, født 7. mars 1878 i Astrakhan i Russland, død 26. mai 1927 i Leningrad) var en russisk kunstmaler og grafiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kustodjev var sønn av en gymnaslærer og begynte på teologistudier etter endt skolegang. I årene 1893-96 fikk han i tillegg undervisning i malerkunst av P. A. Vlasov i Astrakhan. I perioden 1896 til 1903 fortsatte han med utdannelsen ved St. Petersburgs kunstakademi, med blant annet andre V.J. Savinskij og Ilja Repin som lærere.

Kunstner[rediger | rediger kilde]

Han tok del i arbeidet med Repins maleri Riksrådet samlet til markering (Заседание Государственного совета). Dessuten malte han flere portretter av kjente, samtidige russere, blant annet av Ivan Bilibin (1901).

I 1904 avsluttet Kustodjev studiene sine og med stipend fra kunstakademiet i St. Petersburg la han ut på sin første av flere utenlandsreiser. Reisene førte ham til Frankrike og Spania i første omgang, i 1907 var han i Italia og i 1909 Østerrike og Tyskland og til Italia igjen. I disse årene malte han mange portretter og sjangermalerier.

I årene 1905-1907 arbeidet han for det satiriske tidsskriftet Zjupel.

Etter hjemkomsten til Russland i 1909 ble Boris Kustodjev ansatt ved St. Petersburgs kunstakademi. I 1911 sluttet han seg til kunstbevegelsen Mir iskusstva.

Kustodjev ble rammet av tuberkulose, noe som tvang ham til å legge den kunstneriske aktiviteten på hylla for en periode. Han var et års tid på en privatklinikk i Sveits. Han ble lam fra livet og ned i 1916.

Etter oktoberrevolusjonen var han i arbeid på flere forskjellige områder, først og fremst var han opptatt av det som skjedde i samtidens Russland. Slik oppsto utkast til plakater, kalendere, tidsskrifter og bøker. Han laget også litografier. Kustodjev laget livlige, lysende og frodige bilder. Han illustrerte bøker av Nikolaj Gogol, Mikhail Lermontov og Leo Tolstoj.

Store deler av verkene hans er utstilt bl.a. i Russlands museum og i Tretjakovgalleriet.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]