Bor (redskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bor er et redskap for å lage runde hull i trevirke, metall, plast, stein og andre faste materialer. Ordet bor kommer fra norrønt borr, men skrives med én r, både på bokmål og nynorsk.[1][2]

Boring i tre[rediger | rediger kilde]

Snekker med håndholdt borvinde, Tennessee i 1942

Trebor som brukes i en manuell borvinde eller boremaskin er vanligvis utformet som en skrue som ender i to horisontale og to vertikale kniver. De vertikale skjærer langs kanten av hullet, mens de horisontale skjærer løs det som skal fjernes. Nedenfor disse stikker det frem en liten, konisk skrue som ender i en spiss. Den sørger for presis plassering av hullets midtpunkt, og at boret blir trukket innover i treverket. Flisene blir transportert ut av hullet av skruen.

Boret er opprinnelig konstruert for at en håndverker skulle klare å bore med håndkraft. men er også i bruk i maskiner til trearbeid. Bordiameteren ble i Norge tidligere oppgitt i tommer, i likhet med hva som var gjengs for trelast og spiker. Målesystemet er nå omlagt til metriske enheter. Kjeftene på gamle borvinder var laget slik at de grep rundt enden av borskaftet, der tverrsnittet var firkantet. Gamle bor kan derfor ikke brukes i det samme utstyret som nyere bor med rundt skaft. På lave omdreininger er faren for varmgang minimal, også ved bruk av boremaskin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vanlige skrivefeil: b – Korrekturavdelingen.no «bore, ikke borre (i betydningen ’lage eller utvide et hull et hull’: bore en brønn, bore hodet ned i puten osv.)»
  2. ^ «Bokmålsordboka | Nynorskordboka». ordbok.uib.no. Besøkt 5. mai 2020. «bor m., n1 (norrønt borr) redskap til å bore hull med kjernebor, spiralbor» 

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Navar, også kalt tømmermannsbor eller spikerbor

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]