Bor (redskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Snekker med håndholdt bor, Tennessee i 1942

Bor er et redskap for å lage runde hull i trevirke, metaller, plast, stein og andre faste materialer. Boret er vanligvis utformet som en spiral på en stang som festes i kjeften på en borvinne. I arbeidsenden går spiralen over i to kniver som dekker samme diameter. Nedenfor disse er der en tilspisset liten spiral (skrue). Skruen sørget først for at hullet ble sentrert, og deretter at boret med kniver ble trukket innover. Flisene som løsnes av knivene blir transportert ut via spiralgjengene. På lave omdreininger er faren for varmgang minimal, også ved bruk av boremaskiner eller elektriske driller som drivkraft.

Boring i tre[rediger | rediger kilde]

Boret er opprinnelig konstruert for at en håndverker skulle klare å bore med håndkraft, men er også i bruk i maskiner til trearbeid. Bordiameteren ble gjerne oppgitt i tommer, i likhet med hva som var gjengs for trelast og spiker. Målesystemet er nå omlagt til metriske enheter.

Bor og drill[rediger | rediger kilde]

I og med at virksomheten heter boring, er der en tendens til å kalle alle andre sorter boreforsatser for bor, uavhengig av arbeidsstykket. De som skal bore i plast, metall eller stein og betong må likevel ofte kjøpe driller og drillbits, som er navnet på innpakningen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]