Bohemond III av Antiokia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bohemond III var fyrste av korsfarerstaten Antiokia fra 1163 til 1201. Han var en lojal alliert av det Bysantiske keiserriket.

Bohemond III
Bohemond i Jerusalem
Fødtca. 1148
DødApril 1201
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
EktefelleOrgueilleuse av Harenc
Theodora
Sibylla
FarRaymond av Poitou
MorConstance
SøskenPhilippa av Antiokia
Maria av Antiokia
Agnes av Châtillon
Jeanne of Antioch
BarnRaymond IV av Tripoli
Bohemond IV av Antiokia
Alice
William
GravlagtKlosterkirken Saint-Denis
Fyrste av Antiokia
1163April 1201
ForgjengerConstance
EtterfølgerBohemond IV av Antiokia

Bohemond allierte seg med de muslimske herskerne i Damaskus og Aleppo i et forsøk på begrense Saladins voksende makt. Saladin okkuperte størstedel av Fyrstedømmet Antiokia i 1188, og for å bevare statens uavhengighet ble Bohemond tvunget til ikke å støtte korsfarerstaten Jerusalem.

På 1190-tallet kom Bohemond i konflikt med Leo I, fyrsten av Kilikia. I 1194 ble Bohemond selv tatt til fange, og Antiokia ble okkupert av armenske soldater, men innbyggerne i Antiokia fordrev armenerne og Bohemond ble løslatt i bytte mot å anerkjenne Leos uavhengighet.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Bohemond ble født rundt 1148. Han var sønn av Raymond av Poitou og Constance av Antiokia, datter av Bohemond II av Antiokia. Raymond døde i kamp mot Nur ad-Din, Atabegen av Aleppo i Slaget om Inab, den 29. juni 1149, da Bohemond var rundt ett år gammel. Under barndommen hans ble Antiokia styrt av hans mor, Constance. I 1153 giftet moren seg med Raynald de Chatillon, en fransk ridder som nylig hadde slått seg ned i Levanten. Raynald var med-regent i fyrstedømmet fra han giftet seg med Constance til han ble tatt til fange av Maj ad-Din, guvernøren av Aleppo rundt 1160.

På en oppfordring fra den antiokiske adelen utpekte Badouin III av Jerusalem Aimery av Limoges, patriarken av Antiokia som regent. Constance fikk støtte fra Manuel I Komnenos, men i februar 1163 ble hun tvunget til å forlate Antiokia av antiokiske adelsmenn med støtte fra Thoros II, Fyrste av Armenia.

Regjeringstid[rediger | rediger kilde]

Tidlig Regjeringstid[rediger | rediger kilde]

Bohemond overtok fyrstedømmet etter at moren hadde forlatt Antiokia. I september 1163 støttet han grev Raymond III av Tripoli mot Nur ad-Din, som hadde beleiret slottet Krak des Chevaliers. Den forente kristne hæren beseiret tyrkerne i slaget om al-Buqaia. Da kong Amaury av Jerusalem forlot kongedømmet sitt for å invadere Egypt ble Bohemond gjort til regent av Jerusalem. Nur ad-Din utnyttet Bohemonds fravær til å beleire byen Harenc (I dag: Harem, Syria). Bohemond, Raymond av Tripoli, Thoros av Armenia og den bysantiske kommandøren Konstantin Kalamanos forente sine styrker og tvang Nur ad-Din på retrett.

Trass protester fra Reynald av Saint-Valery, herre av Harenc, tok Bohemond opp jakten på Nur ad-Din. Den 10. august ble den kristne styrken nesten fullstendig utryddet ved Artah, og de fleste lederne ble tatt til fange. Nur ad-Din erobret Harenc, men han unnlot å marsjere mot det forsvarsløse Antiokia fordi han fryktet at bysantinerne ville annektere fyrstedømmet. Amaury av Jerusalem vendte tilbake og forhandlet med Nur ad-Din. Bohemond og Thoros av Armenia ble løslatt i bytte mot løsepenger, mens Raymond av Tripoli ble holdt i fangenskapet i 8-12 år. Slik beskriver den arabiske historikeren Ali ibn al-Athir hendelsen.

Muslimene rådet [Nur ad-Din] å gå videre til Antiokia og gripe det fordi det var uten forsvarere og kjempende menn for å holde det, men han gjorde det ikke. Han sa: "Byen er en enkel sak, men citadellet er sterk. Kanskje vil de overgi seg til den byzantinske keiseren fordi deres hersker er hans nevø. Å ha Bohemond som nabo, foretrekker jeg fremfor å være nabo til herskeren av Konstantinopel ." Han sendte ut skvadroner i disse områdene, og de plyndret, fanget og drepte innbyggerne. Senere løslot han Prins Bohemond for en stor sum penger og frigjørelsen av mange muslimske fanger.

Forhold til Bysants[rediger | rediger kilde]

Kort tid etter at han ble løslatt foretok Bohemond en reise til Konstantinopel, der han sverget en troskapsed til keiser Manuel I.[1][2] I bytte mot finansiell støtte gjeninnsatte Bohemond den gresk-ortodokse patriarken av Antiokia. I protest forlot den latinske patriarken, Aimery, byen og plasserte Antiokia under et interdikt. I 1170 døde den gresk-ortodokse patriarken, Athanasius, da et jordskjelv fikk taket på St. Peters-katedralen i Antiokia å kollapse oppå han under en messe. Kort tid etterpå overbeviste Bohemond den latinske patriarken til å vende tilbake.

I 1170 beleiret Mleh, fyrste av Armenia, Bagras, Tempelriddernes festning utenfor Antiokia. Mleh var broren til Thoros II av Armenia, men han hadde konvertert til Islam, og etter brorens død hadde han tatt makten i Kilikia fra nevøen Ruben II, med hjelp av Nur ad-Din. Bohemond og Amaury av Jerusalem drev tilbake Mleh og tvang han til å gi tilbake de Kilikiske slettene til det bysantiske riket.

I mai 1176 dannet Bohemond en allianse med Gumushtekin, atabegen av Aleppo, mot Saladin, den kurdiske herskeren over Syria og Egypt. En del av avtalen var at Gumushtekin skulle frigjøre alle sine kristne fanger, inkludert Bohemonds stefar, Raynald av Chatillon. For å styrke sin allianse med det bysantiske riket giftet Bohemond seg med Theodora Komnenos, niesen til den bysantiske keiseren Manuel I.

Mange korsfarere kritiserte Bohemond og Raymond av Tripoli for å ha brukt grev Filip av Flandern til å fremme sine egen ambisjoner i Levanten. I desember 1177 beleiret Bohemond og Filip Harenc, som var i besittelsen til As-Salih al-Malik, emiren av Damaskus. Beleiringen ble brutt da As-Salih informerte dem om at deres felles fiende, Saladin, var på vei mot Syria. I bytte mot en sum på 50 000 denarer avsto As-Salih halvparten av de omkringliggende landsbyene til Bohemond.

I 1180 marsjerte Bohemond og Raymond mot Jerusalem for å velge en ektemann til kong Baldouin IVs søster og arving, Sibylla. Men mot deres vilje ga Baldouin søsterens hånd til Guy av Lusignan. Sibyllas ekteskap førte til at adelen i korsfarerstatene ble splittet i to fraksjoner. Bohemond og Raymond var blant de som var i mot Guy av Lusignan.

Strid med Aimery[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Runciman 1989a, s. 371.
  2. ^ Hamilton 2000, s. 66.
Forgjenger:
 Constance 
Fyrste av Antiokia
Etterfølger:
 Bohemund IV