Constance av Antiokia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Constance av Antiokia
Født1127Rediger på Wikidata
Død1163Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleRenaud av Châtillon (1153–)[1]
Raymond av Poitiers (1136–)[1]
FarBohemund II av Antiokia
MorAlice av Antiochia
Barn
7 oppføringer
Bohemund III av Antiokia[2]
Maria av Antiokia[2]
Philippa av Antiokia[2]
Baldwin of Antioch[2]
Raimond of Antioch[2]
Agnes av Châtillon[2]
Jeanne of Antioch[2]

Constance av Antiokia (født 1127, død 1163) var en prinsesse og regjerende av fyrstedømmet Antiokia (en korsfarerstat) fra 1130 og fram til sin død.

Constance var den eneste datteren til Bohemund II av Antiokia og hans hustru Alice, prinsesse av Jerusalem. Hun ble prinsesse av Antiokia da hun var kun fire år gammel under regentskapet til Balduin II av Jerusalem (11301131) og Fulko av Jerusalem (11311136). Hennes mor Alice ønsket ikke at fyrstedømmet skulle gå til Constance, og ville heller herske over det i eget navn.

Alice forsøkte å inngå en allianse med den muslimske atabeg av Mosul, Zengi, og gikk så langt som å tilby å gifte bort Constance til en muslimsk prins, noe som var både en religiøs og politisk umulighet og en uhyrlighet på denne tiden, og denne planen ble forhindret av Alices far Balduin II, som deretter forviste sin datter fra Antiokia.

I 1135 forsøkte Alice på nytt å ta kontroll over fyrstedømmet og søkte en ektemann for Constance i Manuel I Komnenos av Østromerriket, den gang en arving til den bysantinske keisertronen. Fulko forviste Alice på nytt og gjenetablerte regentskapet for Constance. I 1136, fortsatt et barn, ble Constance gift med Raymond av Poitiers, sønn av hertug Vilhelm IX av Aquitaine, som adelen hadde skaffet i Europa i all hemmelighet. Alice ble lurt til å tro at Raymond skulle gifte seg med henne, og ydmyket forlot hun Antiokia for godt mens bryllupet ble gjennomført.

Fra ekteskapet mellom Constance og Raymond ble det født tre barn:

I 1149 ble Raymond drept i slaget ved Inab og Constance giftet seg på nytt i 1153 til Reynald av Châtillon, en fransk ridder som tjenestegjorde i det andre korstog, og som ved dette giftemålet ble han medhersker av Antiokia. Fra dette ekteskapet fødte Constance en datter:

Ifølge noen kilder fikk Constance og Reynald ytterligere en datter ved navn Jeanne, som muligens ble den andre hustruen til italienske marki Boniface I av Montferrat.[3]

Reynald av Châtillon ble tatt til fange i 1160 og tilbrakte de neste 16 årene i et fengsel i Aleppo. Det oppsto en krangel mellom Constance og hennes sønn Bohemund III, som forsøkte å gripe makten i Antiokia. Et opprør brøt ut, og Constance ble forvist fra byen. Hun døde i 1163.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The Peerage person ID p21947.htm#i219465, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e f g Charles Cawley, "Medieval Lands", 2006-2020, fmg.ac[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Champagne Nobility
Forgjenger:
 Bohemond II 
Prinsesse av Antiokia
Etterfølger:
 Bohemond III