Den gresk-ortodokse patriark av Antiokia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den gresk-ortodokse patriark av Antiokia og hele Østen er en ortodoks patriark og overhodet for den ortodokse kirke i Antiokia. Han er én av fem patriarker som avleder sin tittel fra det oldkirkelige patriarkatet i Antiokia (de fire andre er den maronittisk-katolske, melkittisk-katolske, syrisk-katolske og syrisk-ortodokse).

Hans fulle tittel lyder patriarken av den store guddommelige by Antiokia, av Syria, Arabia, Kilikia, Iberia, Mesopotamia og hele Østen. Den nåværende innehaveren av tittelen er Johannes X (siden 2012) med sete i Damaskus.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirken i Antiokia har opplevd en rekke skismer gjennom tidene (i 518, 687, 1098 og 1724), som resulterte i at det i dag er fem kirker som gjør krav på tittelen patriark av Antiokia. Linjen som førte frem til det gresk-ortodokse patriarkatet bestod av patriarkene som var lojale mot keiserne og patriarkene av Konstantinopel. I korsfarertiden førte dette til at patriarkene av Antiokia måtte leve i eksil i Konstantinopel fra 1098 til 1276, mens korsfarerne innsatte en latinsk patriark av Antiokia.

Patriarkens sete ble i 1342 flyttet fra Antiokia til Damaskus, der det har ligget siden. Det siste skismet oppstod i 1724, da patriark Kyrillos VI gikk over til katolisismen, som ga opphav til den melkittiske kirke. Patriarken av Konstaninopel innsatte deretter Silvestros som ny ortodoks patriark.

Liste over patriarker[rediger | rediger kilde]

For patriarker før 1724 se liste over patriarker av Antiokia.