Boeing-Sikorsky RAH-66 Comanche

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
RAH-66 Comanche
Rah-66.jpg
RAH-66 Comanche
Informasjon
RolleRekognosering / angrepshelikopter
ProdusentBoeing / Sikorsky Aircraft Corporation
Første flyvning1995 (prototype)
StatusKansellert februar 2004
Brukt avUnited States Army
Antall produsert8 prototyper

RAH-66 Comanche var et amerikansk helikopter beregnet på oppklaring, med visse stealth-egenskaper. Hvis det hadde kommet i tjeneste hadde det vært det første amerikanske helikopter beregnet på oppklaringsoppdrag i all slags vær og det første stealth-helikopter i tjeneste, men utviklingsprogrammet ble kansellert i februar 2004.

Bruksområder og egenskaper[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske hæren har et oppklaringshelikopter allerede – OH-58D Kiowa Warrior – men det er et oppgradert helikopter fra Vietnamæraen, og ikke et spesialutviklet helikopter som Comanche. Comanche skulle være lettere og mindre enn AH-64 Apache kamphelikopteret. Der hvor Comanche var 13,1 m langt og veide 3 500 kg var Apache 15,5 m langt og veide 5 200 kg. Skroget på Comanche var også laget for å være vanskelig å oppdage, med utstrakt bruk av komposittmaterialer.

Comanche var også laget for å være lettere å frakte med fly og skip enn det Apache er, noe som skulle gi det mulighet til å komme raskere til konfliktområder rundt i verden. Helikopteret kunne selv også fly en distanse opp til 2 330 km, og kunne teoretisk krysse havstrekninger.

Opprinnelig planla den amerikanske hæren å bruke 1 300 Comancher, de første i tjeneste fra 2004. Åtte prototyper ble bygget, de første kom fra Sikorsky i mai 1995.

Kansellering[rediger | rediger kilde]

Produksjonen kom etterhvert i gang, men den 23. februar 2004 erklærte den amerikanske hæren at de kansellerte Comanche-prosjektet til fordel for droner til overvåking og oppklaring. Dette var på basert på erfaringene fra Afghanistan og Irak. Omtrent 8 milliarder US dollar hadde til da blitt brukt, 2 helikoptre (ikke prototyper) var ferdigbygget, og 450–680 millioner ekstra måtte til for å bryte kontraktene med Sikorsky og Boeing.

Avgjørelsen om å avbryte prosjektet antas å ha kommet som en konsekvens av felterfaringer gjort under invasjonen av Irak der angrepshelikoptre ble regnet som mindre effektivt i krigføring enn tidligere antatt.

Teknologi utviklet for Comanche har blitt foreslått brukt til Apache og andre helikoptre.

Erstatninger[rediger | rediger kilde]

Som en del av at programmet ble avsluttet fikk US Army lov til å beholde pengene som ville gå til de fremtidige års program for Commanche. For å erstatte de egenskapene Commache hadde planla US Army flere nye programmer, inkludert tre nye typer luftfartøy. Army staff gikk da inn for å modifisere eksisterende, kommersielle flyvemaskiner i produksjon, til militær tjeneste. Dette var:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]