Bell ARH-70 Arapaho

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Bell ARH-70)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bell ARH-70 Arapaho
Bell ARH-70-1.jpg
Informasjon
RolleRekognosering / angrepshelikopter
ProdusentBell Helicopter Textron
Første flyvning20. juli 2006
StatusKansellert
Brukt avUnited States Army
Antall produsert4 prototyper
Utviklet fraBell 407
Videreutviklet tilBell 417 (sivil modell, kansellert i 2007)

Bell ARH-70 Arapaho er et lett kamphelikopter fra amerikanske Bell. Det er en militarisert variant av storselgeren Bell 407, et enmotors helikopter. Det ble utviklet som et svar på en forespørsel fra den amerikanske hæren om et bevæpnet rekognoseringshelikopter (Armed Reconnaissance Helicopterengelsk, derav betegnelsen ARH). Det skulle ta over oppdraget det kansellerte RAH-66 Comanche ville hatt, men ble selv kansellert i oktober 2008, mye grunnet kostnadsoverskridelser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den 23. februar 2004 erklærte den amerikanske hæren at de kansellerte Comanche-prosjektet. Imidlertid fikk US Army lov til å beholde pengene som ville gå til de kommende års program for Commanche, som en del av at programmet ble avsluttet. For å erstatte de egenskapene Commache hadde planla US Army flere nye programmer, inkludert tre nye fly. I tillegg til Armed Reconnaissance Helicopter (ARH), var det programmer for Light Utility Helicopter (LUH) og Future Cargo Aircraft (FCA). Army staff gikk da inn for å modifisere eksisterende, kommersielle fly i produksjon til militær tjeneste.

Her kom Bell inn med sin storselgeren Bell 407. Denne skulle ganske enkelt modifiseres for militære formål.

I 2005 fikk Bell en kontrakt på 368 helikoptre, som skulle leveres i perioden fram til 2011. ARH skulle erstatte de aldrende OH-58D Kiowa Warrior i tjeneste for US Army.[1] Det spesielle her er at OH-58 (og dens sivile variant Bell 206 JetRanger) var utgangspunktet Bell 407 hadde blitt videreutviklet fra. Indirekte var altså ARH-70 videreutviklet fra OH-58. US Army har forøvrig mistet 30 av sine 368 OH-58D i krigen i Irak.

Kansellering[rediger | rediger kilde]

Den 16. oktober 2008 ble det gitt ordre om kansellering av kontrakten..[2] Kanselleringen var en følge av at det amerikanske forsvarsdepartementet ikke sertifiserte ARH-70-programmet overfor Kongressen. John Young, viseforsvarsminister for innkjøp og logistikk, forklarte at grunnen var 70 % kostnadsøkning i programmet, som hadde økt enhetsprisen med over 70 %, opp fra USD 8,5 millioner til USD 14,5 millioner.[3]

Utstyr[rediger | rediger kilde]

ARH under kontraktunderskrivelsen

ARH har en Honeywell HTS900 gassturbinmotor basert på en kommersielt tilgjengelig motor. Det er plass til to av helikopteret i et C-130 Hercules transportfly, og kravet er at de skal kunne lastes ut og være klare til å fly på 15 minutter hver. ARH kan bevæpnes med en 20 mm gatlingkanon og en kombinasjon av Hellfire-missiler og 2,75 toms raketter.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Jane's Defence Weekly; US picks Bell ARH and eyes light helicopters, volume 42, issue 32
  2. ^ Army Press Service. "Armed Reconnaissance Helicopter program halted, need for capability remains". Army News. 17. oktober 2007.
  3. ^ "Pentagon Cancels Armed Reconnaissance Helicopter"[død lenke]. DefenseNews. 16. oktober 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]