Sikorsky X2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
X2
X2
Informasjon
RolleEksperimentelt konsepthelikopter
ProdusentSikorsky Aircraft Corporation
Første flyvning27. august 2008
Antall produsert1

Sikorsky X2 er et konsepthelikopter utviklet for å demonstrere at en marsjhastighet over 450 km/t er praktisk mulig med et helikopter. Den fløy 260 knop (300 mph; 480 km/t) i 2010.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Dagens raskeste helikoptre har en marsjhastighet i hastighetsområdet mellom 250 km/t og i underkant av 300 km/t, noe som begrenses av de aerodynamiske egenskapene til rotorbladene. X2 er utstyrt med fly-by-wire som reduserer aerodynamiske problemer for de to kontraroterende rotorene. For fremdrift har X2 en seksbladet skyvende propell bak.

X2 fløy første gang 27. august 2008. Turen varte 30 minutter og ble utført av Sikorsky sjefsprøveflyger Kevin Bredenbeck ved fabrikkens avdeling i Horseheads i New York. Skyvepropellen var ikke tilkoplet på denne første turen.

23. januar 2009 ble skyvepropellen brukt første gang i en bakkekjøringstest, og 2. juli 2009 var den testet opp til en hastighet på 52 knop under flyging. I løpet av juli 2009 flyttet programmet til selskapets Development Flight Center i West Palm Beach i Florida for å starte forberedelsene til høyhastighetstester.[2]

Sikorsky Aircraft Corporation ser for seg en ny generasjon helikoptre basert på teknologien til X2, blant annet kamphelikoptre og større transporthelikoptre.[trenger referanse]

Design[rediger | rediger kilde]

Det er prinsipielle utfordringer som begrenser maksimal hastighet for helikoptre. En utfordring er å balansere løftet på begge sider av helikoptereret når det beveger seg. På et helikopter som står stille i hover går hovedrotorbladene rundt med en viss hastighet i forhold til den omkringliggende lufta. Da balanseres løftet enkelt ved å gi bladene lik angrepsvinkel. Når helikopteret starter å bevege seg framover kommer det en tilleggshastighet for bladene når de beveger seg framover, mens det blir en tilsvarende reduksjon i hastigheten for bladene når de beveger seg bakover. Dette gir en endring i løftet som forenklet kan sies å ville rulle helikopteret til siden for de bakovergående bladene. Helikoptre er konstruert for å motvirke dette med å øke angrepsvinkelen for de bakovergående bladene. Denne effekten øker etter hvert som hastigheten øker, og kommer til slutt til et punkt hvor det ikke lengre er mulig å kompensere for den. Helikopteret vil bli ukontrollerbart. Dette punktet er med på å bestemme hvor fort helikopteret kan gå, og er en fysisk vegg som det er umulig å trenge gjennom med konvensjonell rotorteknologi.

Verdensrekorden for helikopter med konvensjonell rotorteknologi innehas i 2009 fremdeles av Westland Lynx, som fløy 400 km/t i 1986.[3] Rekorden på 321,74 km/t ble satt sommeren 1972 med Westland's sjefsprøveflyger Roy Moxam ved kontrollene.

Ulike løsninger har vært prøvd for å komme gjennom denne veggen. X2 teknologien baserer seg på to kontraroterende hovedrotorer. Dette kompenserer for problemet med manglende løft på de bakovergående bladene ved at det er framovergående blad på samme side i den andre, kontraroterende rotoren. Slik kan løftet balanseres på begge sider, og en kan trenge gjennom denne veggen.

Sikorsky har tidligere utprøvd denne teknologien i eksperimenthelikopteret XH-59/S-69. Dette hadde også to kontraroterende hovedrotorer, men til forskjell fra X2, hadde det to vanlige turbojetmotorer på siden av skroget som bidro til framdriften.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Finnegan, Joy editor-in-chief (1. oktober 2010). «Sikorsky Breaks 250 KTAS Record». Rotor & Wing. Besøkt 6. oktober 2010. 
  2. ^ D. Walsh, S. Weiner, K. Arifian, T. Lawrence, M. Wilson, T. Millott and R. Blackwell. "High Airspeed Testing of the Sikorsky X2 Technology Demonstrator[død lenke]" Sikorsky, May 4, 2011. Accessed: October 5, 2013.
  3. ^ "Rotorcraft Absolute: Speed over a straight 15/25 km course Arkivert 3. desember 2013 hos Wayback Machine.". Fédération Aéronautique Internationale (FAI). Note search under E-1 Helicopters and "Speed over a straight 15/25 km course". Accessed: 26 April 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]