Blink (nettsamfunn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blink
Kommersielt?ja
Type nettstedNettsamfunn
Krever registreringja
Tilgjengelige språknorsk (bokmål)
Eier(e)Dagbladet
Utgitt avDB Medialab/Dagbladet.no
Nåværende statusStengt (31. mars 2011)

Blink var et norsk nettsamfunn som eksisterte fra 2002 til 2011. Her kunne brukerne treffe nye mennesker, snakke om felles interesser og skrive sine egne nyheter og meninger.

Blink var kanskje Norges første allmenne sosiale nettmedium og hadde 300 000 brukere på det meste. I 2006 møtte de sterk konkurranse fra norske Nettby og etter hvert også Facebook. Konkurransen førte til at mange av medlemmene forsvant over til konkurrentene. I januar 2011 hadde de kun 4000 medlemmer igjen, noe som ikke gav grunnlag for videre drift.[1] Blink ble utviklet av DB Medialab for Dagbladet.no og ble lansert 1. februar 2002.

Nettstedet inneholdt (pr 22. mai 2006) 44 285 ulike grupper med ulike temaer, alt fra fanklubber, meningsmålinger, politiske diskusjoner til kåring av årets nisse og «blinker». Nettsamfunnet ble moderert av blinksmoderatorer, som var brukere av Blink med utvidede rettigheter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utviklingsavdelingen i DB Medialab utviklet konsept og teknologi bak Blink siden 2001. Selskapet satte av store ressurser for å videreutvikle Blink. Flere fast ansatte moderatorer og dusinvis av frivillige sørget for å holde nettstedet mest mulig fritt for støy og misbruk.

Frem til 2006 var nettstedet kun tilgjengelig på adressen blink.dagbladet.no, men Dagbladet kjøpte domenet blink.no som var lettere å huske.

Striden med Nettby[rediger | rediger kilde]

Etableringen av Nettby skjedde på en slik måte at den førte til en langvarig juridisk strid mellom VG og Dagbladet, som endte med et forlik der VG-selskapet Nettby Community måtte betale 24 millioner til DB Medialab. DB Medialab gikk til sak mot programmerer Fredrik Kristiansen og VG Multimedia i 2008. Kristiansen jobbet i DB Medialab fra 2000 til våren 2006 og var sentral i oppbyggingen av Dagbladets nettsamfunn Blink, før han gikk over til VG Multimedia og på kort tid bygget opp Nettby. Dagbladet mente blant annet at Kristiansen opptrådte illojalt, og at han stjal med seg Blinks kildekode. Blink ble nærmest utradert da VG startet Nettby, og partene har vært svært uenige om hvor stort tapet har vært for Dagbladet.[1]

B-post[rediger | rediger kilde]

Blinksamfunnet hadde et eget internt beskjedsystem kalt b-post. Dette gjorde det mulig for brukerne av Blink å sende meldinger til andre blinkere. Innretningen kan sammenlignes med elektroniske forums 'personlige meldinger'. B-post skilte seg likevel fra disse ved at meldingsystemet hadde et unikt, velkjent navn, samt at det ble benyttet av et stort antall brukere. I denne forbindelse lignet b-post på ordinær e-post, selv om teknologien og infrastrukturen ikke var sammenfallende.

Blink Tidende[rediger | rediger kilde]

Dette var nettavisa for samfunnet i Blink City. En interaktiv avis som tok pulsen på Blink og dets relaterte saker. Skribentene i gruppen var enten ansatte skribenter BT eller tilhørte BTs gruppe med freelance-skribenter. Disse var vanlige blinkere. BT ble opprettet 29. mars 2004.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata