Blackpink

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blackpink
Fra venstre: Jisoo, Jennie, Rosè og Lisa
UtmerkelserDiamond Play Button
OpphavSeoul, Sør-Korea
SjangerK-pop, EDM, hip hop, trap
Aktive år2016
PlateselskapYG Entertainment, Avex Trax, Interscope Records
Nettstedhttp://www.blackpinkofficial.com/
IMDbIMDb
Medlemmer
Jisoo

Jennie Rosè

Lisa
Logo
Blackpinks logo
Andre forhold

BLACKPINK (koreansk: 블랙핑크; RR: Beullaekpingkeu, stilisert som BLACKPINK eller som BLɅϽKPIИK) er en sørkoreansk jentegruppe som ble dannet av YG Entertainment og består av medlemmene Jisoo, Jennie, Rosé og Lisa. Gruppen debuterte i august 2016 med sitt singlealbum Square One, som inkluderte «Whistle» og «Boombayah», deres første nummer én på Sør-Koreas Gaon Digital Chart og US Billboard World Digital Song Sales chart.

Omtalt som «verdens største jentegruppe», er Blackpink angivelig den mest suksessrike koreanske jentegruppen internasjonalt. Blant koreanske jentegrupper er det BLACKPINK som har oppnådd høyest plassering på listen «US Billboard Hot 100»; deres beste plassering på den listen fikk de da de kom inn på 13. plass med sangen «Ice Cream» i 2020. De har også oppnådd å komme helt til topps på hitlisten «Billboard 200»; det klarte de med sitt andre studioalbum Born Pink (2022) – ingen andre kvinnelige musikere eller jentegrupper i Sør-Korea har noensinne solgt flere album; Born Pink var dessuten det første albumet som ble solgt i to millioner eksemplarer. De var den første jentegruppen som toppet «Billboard Artist 100», og den første koreanske jentegruppen som kom inn på og toppet «Billboard Emerging Artists»-listen. Blackpink ble også den første kvinnelige koreanske artisten som mottok en sertifisering fra Recording Industry Association of America (RIAA) med sin singel «Ddu-Du Ddu-Du» (2018). Sangen deres «Kiss and Make Up» fra 2018, i samarbeid med Dua Lipa, var den første fra en koreansk gruppe som mottok en sertifisering fra British Phonographic Industry (BPI) og en platinasertifisering fra Australian Recording Industry Association (ARIA). Blackpinks debutalbum, The Album (2020), ble det bestselgende albumet gjennom tidene av en koreansk jentegruppe og det høyest plasserte kvinnelige koreanske albumet på Billboard 200 på nummer to, rekorder som begge ble slått av Born Pink. Born Pink var det første albumet av en jentegruppe som nådde nummer én på Billboard 200 siden Danity Kane i 2008 og satte to Guinness World Records som det første albumet av en koreansk jentegruppe som toppet Billboard 200 og UK Albums Chart. Albumets ledende singel «Pink Venom» (2022) var den første sangen av en koreansk gruppe som toppet ARIA Singles Chart og den første sangen av en jentegruppe som toppet Billboard Global 200.

Blackpink har satt mange online rekorder gjennom karrieren sin. Musikvideoen deres for «Ddu-Du Ddu-Du» var den første av en koreansk gruppe til å passere én milliard visninger, og senere to milliarder visninger, og er for øyeblikket den mest sette av en koreansk gruppe på YouTube. Blackpinks musikkvideoer for «Kill This Love» (2019) og «How You Like That» (2020) satte hver rekorder for mest sette musikkvideo innen de første 24 timene etter utgivelse, med sistnevnte som brøt tre og satte to rekorder i Guinness rekordbok. De er den mest abonnerte musikkartisten og eier den mest sette musikkkanalen på YouTube, og er den mest fulgte og mest strømmede jentegruppen på Spotify. Deres andre utmerkelser inkluderer New Artist of the Year Award på Golden Disc Awards og Seoul Music Awards, MAMA Award for Best Female Group i 2020 og 2022, den første MTV Video Music Award vunnet av en koreansk jentegruppe, den første Brit Award-nominasjonen for en koreansk jentegruppe, og anerkjennelse som den første kvinnelige koreanske gruppen på Forbes '30 Under 30 Asia og som Time's 2022 Entertainer of the Year. De har blitt anerkjent som en av de mektigste kjendisene i Sør-Korea av Forbes Korea (plassert først i 2019, tredje i 2020 og andre i 2021) og av tidligere sørkoreanske president Moon Jae-in som et globalt K-pop-fenomen som hjelper til med å spre K-pop-innhold over hele verden.

Karriere[rediger | rediger kilde]

2010-2016: Dannelse og før-debutaktiviteter[rediger | rediger kilde]

Blackpink begynte å danne seg da YG Entertainment holdt audition over hele verden for unge- og tenårings rekrutter for å skape en ny jentegruppe etter å ha lansert sin første store, 2NE1, i 2009. Ifølge medlemmene, var det å bli med på selskapet som trainee som å melde seg på en heltids popstjerne-akademi, med Jennie som beskrev opplevelsen som »strengere enn skolen» og Rosé sammenlignet det med The X Factor med sovesaler. For medlemmer som hadde forlatt livene sine utenfor Sør-Korea, var tempoet i treningen sammen med kultursjokket spesielt vanskelig. Forberedelser til Blackpink’s debut begynte så tidlig som 2011, da YG Entertainment avslørte 14. november at deres nye jentegruppe skulle debutere i første halvdel av 2012 og ha minst syv medlemmer. Siden den gang har det vært mange nyheter og rykter om at debut av den nye jentegruppen blir forsinket, selv om det ikke hadde vært noen offisiell informasjon. Det var først 18. mai 2016 at YG Entertainment bekreftet at jentegruppen skulle debutere i juli, og at medlemmene ble valgt gjennom års hard konkurranse. Plateselskapet bekreftet senere at Jang Hanna og Moon Sua, som ble introdusert for offentligheten som potensielle medlemmer av den nye jentegruppen, ikke var inkludert i oppstillingen.

Jennie var det første gruppe-medlemmet som ble avslørt, 1. juni 2016. Hun ble med i YG Entertainment som trainee i 2010 etter å ha flyttet tilbake til Sør-Korea fra New Zealand. Hun ble introdusert for offentligheten for første gang i 2012 i et bilde med tittelen «Who's that girl?» på YG Entertainments nettside 10. april. Jennie fortsatte å bli promotert som medlem av den nye jentegruppen gjennom flere samarbeid: hun spilte hovedrollen i G-Dragons musikkvideo for «That XX» fra hans One of a Kind EP i 2012 og var med i sangen «Black» fra hans album Coup d'etat (2013) og Lee His sang «Special» fra hennes album First Love (2013).

Lisa ble avslørt som den nye jentegruppens andre medlem 8. juni 2016. Hun var den eneste av 4 000 søkere til å bestå YG Entertainments audition i hennes hjemland Thailand i 2010 og ble selskapets første utenlandske trainee i 2011. Hun ble først introdusert i mai 2012 i en video som ble lagt ut på YG Entertainments YouTube-kanal, med tittelen «WHO'S THAT GIRL???». Lisa dukket også opp i musikkvideoen til Taeyangs Ringa Linga i 2013. Hun ble talsperson for street-wear-merket Nona9on i 2015 og kosmetikkmerket Moonshot i 2016.

Jisoo ble avslørt som det nye gruppens tredje medlem 15. juni 2016. Hun ble med i YG Entertainment som trainee i juli 2011 og dukket opp i flere reklamer og musikkvideoer i årene før debuten, inkludert «Spoiler + Happy Ending» (2014) fra Epik Highs studioalbum Shoebox og Hi Suhyuns musikkvideo «I'm Different» (2014). Hun hadde også en cameo-opptreden i 2015-dramaet The Producers.

Blackpink’s offisielle logo

Rosé var det siste medlemmet som ble avslørt, 22. juni 2016. Hun rangerte først blant 700 søkere i YG Entertainments audition i Australia i 2012, etterfulgt av at hun signerte en trainee-kontrakt med selskapet og flyttet til Seoul for å begynne å trene. Hun var med i G-Dragons spor «Without You» (2012) fra One of a Kind, kreditert som»? fra YG New Girl Group» frem til hennes offisielle offentlige introduksjon.

Den 29. juni 2016 bekreftet YG Entertainment at den nye jentegruppen ville ha fire medlemmer i stedet for de opprinnelig planlagte ni, og avslørte deres offisielle navn som Blackpink. Ifølge en representant for selskapet betydde navnet til gruppen «pen er ikke alt» og symboliserte at «de er et team som omfatter ikke bare skjønnhet, men også et stor talent.» Jisoo avslørte senere i en pressekonferanse at andre gruppenavn som var under vurdering inkluderte Pink Punk, Baby Monster og Magnum. Blackpink ga ut sin første dansepraksisvideo den 6. juli, som fikk mye offentlig oppmerksomhet. Den 29. juli bekreftet YG Entertainment at Blackpinks debut ville være 8. august 2016.

2016-2017: Debut, økende popularitet og kommersiell suksess[rediger | rediger kilde]

Blackpink fremfører »Playing with Fire» på Melon Music Awards 2016 den 19. november 2016.

Promoteringen for gruppens debut begynte den første uken i august 2016 med utgivelsen av teaserbilder, videoer og reklamer. Som den første jentegruppen til å debutere etter 7 år, ga Blackpink ut sitt debut singelalbum, Square One, 8. august 2016, som består av låtene «Boombayah» og «Whistle». De klatret til nummer én og to på Billboard World Digital Song Sales Chart, noe som gjorde Blackpink til den raskeste artisten som har oppnådd en slik bragd, og den tredje YG Entertainment-artisten som har holdt de to øverste posisjonene samtidig, etter Psy og Big Bang. «Whistle» toppet raskt Gaon digital, nedlasting, strømming og mobil diagrammer. Gruppen nådde også nummer én på ukentlige, popularitets-, musikkvideo- og K-pop-musikkvideo-diagrammer på Kinas største musikkstrømmetjeneste, QQ Music. Blackpinks første musikkshowopptreden ble sendt 14. august 2016 på SBS's Inkigayo. De vant førsteplassen på Inkigayo tretten dager etter debuten, og brøt da rekorden for korteste tid fra debut for en jentegruppe til å vinne på et musikkprogram. De avsluttet promoteringen for Square One 11. september 2016 med en annen seier på Inkigayo.

Blackpink ga ut sitt andre singelalbum, Square Two, bestående av sporene «Playing with Fire» og «Stay», 1. november 2016. Gruppen begynte promoteringen på Inkigayo 6. november og på Mnets M Countdown 10. november. «Playing with Fire» var Blackpinks andre singel som nådde nummer én på Billboard World Digital Song Sales-diagrammet, og den første K-pop-jentegruppesangen som klatret på Canadian Hot 100. I Sør-Korea nådde «Playing with Fire» tredjeplass, mens «Stay» plasserte seg blant de ti beste. Blackpinks kommersielle suksess i løpet av de første fem månedene tjente dem flere rookie-priser på store koreanske musikkprisutdelinger, inkludert Asia Artist Awards, Melon Music Awards, Golden Disc Awards, Seoul Music Awards og Gaon Chart Music Awards. I tillegg ble de utnevnt til en av de beste nye K-pop-gruppene i 2016 av Billboard.

Blackpink fremfører »As If It's Your Last» på Korea Music Festival i Gocheok Sky Dome i Seoul den 1. oktober 2017

«black» og «pink». Den 22. juni slapp gruppen deres første fristående digitale singel, «As If It's Your Last». Den ble beskrevet som en «mikset sjanger av musikk» og en endring av lyden fra deres tidligere utgivelser. Sangen toppet på tredjeplass på Gaon Digital Chart og på 13. plass på Billboard's Bubbling Under Hot 100 liste, som ga dem den høyeste rangeringen for en koreansk sang av en gruppe i Amerika på den tiden og gjorde Blackpink til den høyest rangerte koreanske gruppen siden Wonder Girls i 2009. Det debuterte også på førsteplass på Billboard's World Digital Song Sales chart en dag etter utgivelsen, og gjorde det til deres tredje førsteplass på listen. Musikvideoen for sangen gikk senere videre og brøt rekorden for den mest likte musikkvideoen av en koreansk jentegruppe på YouTube, samt den mest viste K-pop-gruppens musikkvideo i de første 24 timene etter utgivelsen. Den 20. juli 2017 holdt Blackpink en showcase på Nippon Budokan i Tokyo, som ble besøkt av over 14 000 mennesker, med så mange som 200 000 mennesker som forsøkte å kjøpe billetter. Gruppen debuterte i Japan den 30. august 2017 med utgivelsen av en selvtitlet japansk utvidet play som inkluderte japanske versjoner av deres tidligere singler. EP-en debuterte og toppet Oricon Albums Chart. Blackpink rangerte blant YouTube's Global Top 25 Songs of the Summer for 2017 med «As If It's Your Last».

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

 • Jisoo (지수) – vokalist, danser
 • Jennie (제니) – rapper, vokalist, danser
 • Rosé (로제) – vokalist, danser
 • Lisa (리사) – danser, rapper, vokalist

Diskografi[rediger | rediger kilde]

 • The Album (2020)
 • Born Pink (2022)

Konserter og turnèer[rediger | rediger kilde]

Turnèer[rediger | rediger kilde]

 • Blackpink Arena Tour (2018)
 • In Your Area World Tour (2018-2020)
 • Born Pink World Tour (2022-2023)

Konserter[rediger | rediger kilde]

 • Blackpink Japan Premium Debut Showcase (2017)
 • Livestream Concert: The Show (2021)

Filmografi[rediger | rediger kilde]

 • Blackpink House (2018, V Live / YouTube / JTBC2)
 • YG Future Strategy Office (2018, Netflix)
 • Blackpink X Star Road (2018, V Live)
 • Blackpink Diaries (2019, V Live / YouTube)
 • 24/365 with Blackpink (2020, YouTube)
 • Blackpink: Light Up the Sky (2020, Netflix)
 • Blackpink: The Movie (2021)
 • Born Pink Memories (2022, YouTube)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]