Black and tan coonhound

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Black and tan coonhound
Black and tan coonhound
Hundetype støver,
drivende hund,
hetshund
Opprinnelse USA USA
Egenskaper jakthund (rovvilt)
Forventet livsløp 10-12
Størrelse stor (29–49,5 kg)
Passer for aktive, erfarne
Anerkjennelser
FCI Gr. 6, seksj. 1 (FCI #300)
AKC Hound Group
CKC ikke anerkjent
KC ikke anerkjent
UKC Scenthound Group
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Black and tan coonhound (FCI #300) er en storvokst treskjelende nordamerikansk støver som tilhører gruppen av coonhunder (av eng. raccoon = vaskebjørn), som opprinnelig ble avlet fram som sporhunder og tresettere av vaskebjørner.

Coonhunder har et høyt utviklet instinkt til å spore opp og tresette vaskebjørner og lignende arborealt aktive dyr. Så snart byttet dermed er «sikret», forandrer hunden tonen på losen. Den blir stående ved treet og bjeffer «nå har jeg den oppi treet»-losen inntil jegeren kommer. Black and tan er den vanligste av coonhundene og er pågående, vaktsom og lydig. Pelsstell med spesiell vekt på ørene, og mosjon, er helt nødvendig. Den har typisk stor, sort støvernese med godt åpne nesebor. Den har nøttebrune øyne med våkent og vennlig blikk. Den har mørk tanfarge over øynene. Den har lange, hengende ører, ansatt godt tilbake på hodet. Den har middels lang, muskuløs hals. Hofteleddsdysplasi kan forekomme. Den har lange, sterke ben bygd for langvarig løping og svømming. Den har dypt bryst for fysisk utholdenhet.

Hunden er vanligvis god barnehund, men egner seg ikke for byliv, for den trenger mye fysisk mosjon. Hunden egner seg for varmt, solfylt klima, men trives også i kaldt klima.

Rasehistorie[rediger | rediger kilde]

Forfedrene innbefatter blodhund, irsk kerry beagle og foxhound, spesielt virginia foxhounden fra 1700-tallet. Rasen kan også være i slekt med talbothounden fra det 12. århundre. Rasen ble anerkjent i 1945.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Black and tan coonhound» (norsk). 29. oktober 2014. Besøkt 22. desember 2014.