Tresettere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tresetter av ukjent type, trolig en feist

Tresettere er en ikke-systematisk gruppe som består av jakthunder som stiller vilt i trær. Tresetting er således både en jaktmetode og en preferanse for den måten en hund jakter. Tresettere og treskjellere er ikke helt det samme, men kan snarere hevdes å være preferanser for to ulike (om enn ganske like) måter hunder jakter etter.

Tresettere er normalt hurtige hetsende jakthunder som renner etter viltet og jager det opp i tre, der de stiller det til jegeren kommer. I motsetning til treskjellerne, så skal ikke tresetterne skjelle (gjø) til viltet etter at det har blitt tresatt.[1]

Typiske tresettere er som regel atletiske og langbeinte hunder av typen terriere eller støvere (kanskje spesielt såkalte coonhunder), men det finnes også eksempler på andre gode tresettere. Det finnes blant annet noen blant spisshundene. Flere av rasene har høyt utviklet luktesans og bruker denne aktivt til å spore opp byttet. Andre bruker både lukt, hørsel og synssansen like aktivt under jakten.

Eksempler på typiske tresettere av støvertypen er raser som black and tan coonhound og de av FCI ikke anerkjente rasene leopard cur, majestic tree hound, plotthund, treeing walker coonhound og treeing tennessee brindle med flere.

Tresettere brukes helst til jakt på småvilt, som ekorn og ulike trelevende aktive mårdyr og vaskebjørner, men det jaktes også større vilt med tresettere, som ulike gauper, puma og svartbjørn. Tresettere brukes imidlertid også til andre formål enn jakt for å avlive, for eksempel til tresetting av dyr for radiomerking for vitenskapelige formål eller til rekreasjon av helsemessige årsaker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sutton, Keith B. (1. januar 2002). Hunting Arkansas: The Sportsman's Guide to Natural State Game. University of Arkansas Press. s. 107-111. ISBN 978-1557287199. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata