Blåhodeara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blåhodeara
Blåhodeara
Vitenskapelig(e)
navn
:
Primolius couloni
P. L. Sclater, 1876
Propyrrhura couloni
Norsk(e) navn: blåhodeara
Hører til: Primolius,
araer,
parakitter
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigVU - Sårbar

VU — Sårbar

Habitat: terrestrisk, fuktig eviggrønn skog til 1 550 moh.
Utbredelse: Peru, Bolivia og Brasil i Sør-Amerika

Blåhodeara (Primolius couloni) er en art i slekten Primolius og tilhører gruppen med araer. Arten er sårbar (VU) for utryddelse.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Blåhodeara har hovedsakelig grønn fjærdrakt og stålblå hodehette og et stålblått, bart felt med naken hud rundt øynene, som er blekgule og har med en mørkerød ring rundt. Vingene og stjerten har også innslag av stålblått og gult. Stjerten har også innslag av mørkere rødt i basen. Fuglen er blant de mindre araene og blir typisk cirka 41 cm lang, målt fra hodet til tuppen av stjerten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Fuglen er utbredt i det østre Peru, nordvestre Bolivia og lengst vest i Brasil i Sør-Amerika. Hvor stor populasjonen er, er det vanskelig å si noe sikkert om, men den ble estimert til mellom 9 200 og 46 000 individer i 2007.[2] Det er betydelig flere enn ved tidligere estimater.

Atferd og habitat[rediger | rediger kilde]

Fuglene hekker trolig i hulrom i trestammer og trives i fuktig, eviggrønn skog opp mot 1 550 moh. Totalbestanden er uklar, men den er ganske vanlig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b BirdLife International 2012. Primolius couloni. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. Besøkt 2015-04-05
  2. ^ Tobias, J. A.; Brightsmith, D. J. 2007. Distribution, ecology and conservation status of the Blue-headed Macaw Primolius couloni. Biological Conservation 139(1-2): 126-138.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.