Blåfalli kraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blåfalli II kraftverk

Blåfalli kraftverkene er flere vannkraftverk ved Matre i Kvinnherad kommune i Vestland. Deler av reguleringsområdet ligger i Etne kommune.

Blådalsvassdraget ligger mellom Hardangerfjorden og Åkrafjorden og renner mellom Folgefonna og Matrefjorden. Nedbørsfeltet er på ca. 179 km² og 759 millioner m³. Årlig nedbørsmengde i området er på om lag 4 000 mm.

Anlegget består i dag av 5 kraftstasjoner og en rekke dammer og tunneler.

Det er installert 11 turbiner med en samlet effekt på 360 MW. Midlere årsproduksjon er på 1 400 GWh. Totalt magasinvolum ca. 338 millioner m³.

Utbyggingen startet i 1947, med produksjonsstart i 1953. Anlegget er senere utvidet flere ganger.

Blåfalli I kraftverk kraftstasjon som utnyttet fallet mellom Optveitsvatnet og Matrefjorden. Kraftverket ble nedlagt i 2007 og erstattet av Blåfalli Vik kraftverk.

Blåfalli II kraftverk Utnyttet fallet mellom Fjellhaugvatn og Optveitsvatnet. Fjellhaugvatnet er regulert mellom 375 og 345 moh med en fyllingsdam med sentral morenetetning. Kraftverket ble nedlagt i 2007 og erstattet av Blåfalli Vik kraftverk.

Blåfalli III kraftverk Består av to ulike stasjoner med hver sin tilførselstunnel. Blåfalli III Lav utnytter fallet mellom Jamtelandsvatn og Fjellhaugvatn. Jamtelandsvatn er regulert mellom 437 og 429 moh. Blåfalli III Høy utnytter fallet mellom Blådalsvatn og Fjellhaugvatn. Blådalsvatn er regulert mellom 711 og 611 moh. Det tilføres også vann til Blådalsvatn fra flere andre vann.

Blåfalli IV kraftverk Utnytter fallet mellom Mosevatnet og Blådalsvatnet. Mosevatnet er regulert mellom 872 og 820 moh. Folgefonna har en brearm som går rett ned i Mosevatnet. Det tilføres også vann fra et takrennesystem.

Blåfalli V kraftverk Utnytter fallet mellom Midtbotnavatnet og Blådalsvatn. Midtbotnavatnet er regulert mellom 770 og 700 moh.

Staffi kraftverk Utnytter fallet mellom Nesjastølsvatn og Staffivatn.

Blåfalli Vik kraftverk Utnytter fallet mellom Fjellhaugvatn og Matrefjorden. Kraftverket åpnet i 2007 og har en forventet midlere årsproduksjon på 710 GWh.

Anlegget er eid og driftes av Sunnhordland Kraftlag AS (SKL).

Kilder[rediger | rediger kilde]