Austfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°44′56,746″N 5°16′49,094″Ø

Botn av Austfjorden sett fra Djupedalseggane
For fjorden på Svalbard med samme navn, se Austfjorden (Svalbard).

Austfjorden er en fortsettelse av Fensfjorden i kommunene Masfjorden og Lindås i Hordaland. Den er rundt 20 km lang, og går i sørøstlig retning til Eidatrædet like nord for Ostereidet. Fra Ostereidet er det bare litt over 1,5 km over til Osterfjorden på motsatt side.

Austfjorden starter mellom Ådnøyni i sør og Kvamsøya i nord. Nord for Kvamsøya går Masfjorden nordover. Austfjorden har en fjordarm kalt Hindnesfjorden, som går parallelt med Austfjorden, og som igjen har en fjordarm kalt Dalafjorden.

På nordsida av Austfjorden går det flere dype viker nordover. Den første av disse er den 2 km lange Mjangersvågen med Mjanger i bunnen. De to neste er Nordkvingevågen inn til Nordkvingo og Sørekvingevågen inn til Sørkvingo. Mellom disse to vågene ligger neset Melshovden. Litt lenger inn i fjorden ligger Kjekallevågen hvor det er bygd ei veifylling og ei bru ytterst i vågen langs Fv374. Vest for Kjekallevågen ligger innløpet til Hindnesfjorden. Herfra strekker Austfjorden seg 6 km lengre sørøstover, mens Hindnesfjorden går ytterligere 2 km lenger inn.

Deler av handlingen i dokumentarfilmen Folk ved fjorden foregår langs Austfjorden.