Bitten Modal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bitten Modal
Født5. januar 1940Rediger på Wikidata
Død29. april 2008Rediger på Wikidata (68 år)
Beskjeftigelse JournalistRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Norsk KvinnesaksforeningRediger på Wikidata

Bitten Modal (født 5. januar 1940, død 29. april 2008 i Flekkefjord) var en norsk journalist, feminist og forfatter. Hun var datter av tidligere ordfører Jakob Modal (KrF).

Hun utdannet seg på 1970-tallet ved Norsk Journalistskole.

Sammen med blant andre forfatteren Bjørg Vik var hun med på å starte tidsskriftet Sirene i 1973. Det var en ressurssterk kvinnegruppe, som ytterligere ble styrket ved journalisten IdaLou Larsens inntreden i redaksjonen i 1974. Senere kom Bitten Modal til å trekke seg ut av redaksjonen, fordi hun mente tidsskriftet var blitt for tannløst. Hun ønsket større fokus på tiltak i arbeidslivet som kunne få kvinner flest til å engasjere seg. Kvinners hverdag og deres behov for selvutfoldelse ble viktige faktorer i Bitten Modals forsøk på å skape større bevissthet omkring feministiske standpunkter.

Sammen med SV-politiker og senere professor i sosialpsykologi, Berit Ås, reiste Bitten Modal i 1974 til den internasjonale kvinnekonferansen i New York, hvor de også møtte Yoko Ono og John Lennon. Lennon var en av to menn til stede. Han satt midt i salen og gjorde opptak av foredragene, og spesielt Berit Ås' foredrag om ulikheter mellom mannsspråk og kvinnespråk vakte rockeartistens begeistring. Ettersom Lennon ønsket å få skrevet ut de foredragene som han syntes best om, og Bitten Modal kunne skrive på maskin etter touchmetoden, ble de begge invitert til å bo sammen med ekteparet Ono-Lennon i deres leilighet nær Central Park.

Bitten Modal ivret som styremedlem i Oslolaget av Norsk Kvinnesaksforening for å eksperimentere med nye aksjonsformer. For å motvirke at mannsmakt kun ble byttet ut med kvinnemakt, ville hun skape engasjement og aktiviteter som kunne føre til nye erkjennelser på det feministiske plan. Hun ønsket derfor å etablere en bred grasrotbevegelse, ikke en hvor bare noen ganske få kvinner i realiteten bestemte for alle de andre.

Ved siden av sitt eget forfatterskap og journalistiske virke har Bitten Modal også oversatt Dea Trier Mørchs Inn i verden (1978). Hun har dessuten vært styremedlem i Norsk Faglitterær Forfatterforening.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Torild Skard: «Bitten Modal» [Nekrolog] (s. 15). Aftenposten nr. 212. Fredag 9. mai 2008.