Hopp til innhold

Bernhard Fredrik Hanson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bernhard Fredrik Hanson
Født17. nov. 1820Rediger på Wikidata
Død27. jan. 1883Rediger på Wikidata (62 år)
BeskjeftigelseTegner Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Bernhard Friderik Hanson (født 17. november 1820 i Brevik, død 27. januar 1883 i Stavanger) var tegnelærer på Stavanger katedralskole.[1]

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Bernhard Fredrik Hanson foreldre var Andreas Christian Hansen og Juliane Marie Hilman. Han studerte ved Kunstakademiet i København.

Han kom til Stavanger i 1844, der han ga privat tegneundervisning. Han malte også landskapsmaleriet på rullegardiner, som var mote på den tiden.

I 1846 var han med å opprette en privat tegneskole i Stavanger. I 1848 ble han ansatt som tegne- og skrivelærer ved Stavanger offentlige skole. I 1853 ble han lærer ved Stavanger offentlige tegneskole. Blant hans elever var Kitty Kielland og Frida Hansen.

Han er kjent for mange tegninger av Stavanger og omegn, som i dag har stor kildeverdi. Det er tegninger blant annet av Stavanger sett fra Bellevue, Stavanger domkirke og Utstein kloster.

Berhard Hansons hus på Tjensvoll. I dag kalt for Hansons minne.
Foto: Arne Kvitrud i 2009
Bernhard Hansons skisse fra Egenes kirkegård i 1852.

Tjensvoll står huset «Hansons minne», hvor han bodde. Han kjøpte det i 1860, og forvandlet området på 30 mål til et blomstrende eventyrrike, under sine kunstnerhender.

Han anla dammer hvor han drev med fiskeoppdrett. Han hadde fire dammer som var forbundet med hverandre med rør. Arbeidet skaffet ham flere medaljer og utmerkelser, blant annet på en utstilling i Paris. Han fikk stipend av Selskapet for Norges Vel og var i Frankrike og studerte østersdyrking. Men forsøkene i Hafrsfjord mislyktes.

Han hadde også eksotiske dyr som elveskilpadder fra Mississippi, en apekatt og en nesebjørn som gikk i hagen. Han hadde også en flott hage med mange forskjellige arter av piletrær.

Hagen og anlegget hans var mål for mange søndagsturer fra Stavanger. Hagen og dammene er nå i stor grad ødelagt av veibyggingen, ombygginger og anleggsarbeid rundt Tjensvollkrysset. Vitenskapsmenn, kunstnere og diktere var hyppig på besøk. I gjesteprotokollen for 1891 finner vi også navnetrekkene til keiser Wilhelm II og Knut Hamsun.

Han var med og stiftet Stavanger Museum, og testamenterte også det som nå er Hansons minne til museet. Han hadde en samling med arkeologiske gjenstander, som han testamenterte til museet.

Han har fått en gate i Stavanger oppkalt etter seg. Bernhard Hansons gate ligger på Våland.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Kirkebok for Brevik 1814-1846.
  • Benna: Hansons Minde, Stavanger Aftenblad, 20. april 1967.
  • Lilliann Myrvold: Hansons Minde, Stavanger Aftenblad, november 1971.
  • Håkon Reiersen: Bernhard Hansons samling av oldsaker, Frá haug ok heiðni, nummer 2, 2017, side 8-11.
  • Arthur J. Tønnesen: Bernhard Hanson, Stavanger Aftenblad, november, 1971.