Hopp til innhold

Berliner Dom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berliner Dom
OmrådeBerlin-Mitte[1]
PlasseringMitte
Berlin-Mitte[1]
Byggeår1894
Offisiell åpningsdato26. februar 1905
Arkitektur
Periodenyrenessanse
nybarokk
ArkitektJulius Carl Raschdorff[1]
Beliggenhet
Kart
Berliner Dom
52°31′09″N 13°24′04″Ø
Den 116 meter høye Berlinerdomen (Berliner Dom ellerOberpfarr- und Domkirche zu Berlin) er den desidert største kirken i Berlin. Den protestantiske kirken ligger ved Lustgarten, på øya Museumsinsel, og ble innviet 1905. I bakgrunnen til venstre sees Berlins fjernsynstårn (Fernsehturm), et landemerke ved Alexanderplatz.

Berliner Dom (egentlig: Oberpfarr- und Domkirche zu Berlin) er en evangelisk kirke beliggende ved Lustgarten, på Museumsinsel i Berlin. Kirken er oppført i høyrenessanse-stil og ble innviet i 1905. Berliner dom er byens største kirke. Hovedalteret er utført av Stüler, og orgelet er bygget av verkstedet Sauer.

Kirkens krypt har blitt brukt som gravsted for Hohenzollerne siden 1536. Elisabeth av Danmark, Norge og Sverige er begravet i kirken.

Historie[rediger | rediger kilde]

Berliner Dom med Friedrichsbrücke over elva Spree som forbinder bydelene Alt-Berlin og Alt-Kölln.

Opprinnelig fantes på stedet en annen kirke for Brandenburgs kurfyrster, senere Preussens kongehus, slekten Hohenzollern.

Den prøyssiske konge og tyske keiser Vilhelm II tegnet grunnskissen. Han ga arkitekten Julius Raschdorff, professor ved Technische Hochschule Charlottenburg, i oppdrag å bygge den nåværende domen på samme sted som den gamle kirken, i italiensk høyrenessansestil. Grunnstenen ble lagt i 1894 og bygningen ble innviet 27. februar 1905.[2]

Hovedkirken ble sterkt skadet i 1944, og kunne først i 1993 tas i bruk igjen. Restaureringen ble ferdigstilt den 29. juni 2002. Idag finner det regelmessig sted gudstjenester og konserter i Berliner Dom.

Utsmykning[rediger | rediger kilde]

Hovedalteret er laget av Friedrich August Stüler, alterbildet er utført av Carl Begas den eldre, og orgelet er bygget av verkstedet Wilhelm Sauer.

Hovedalteret er laget av Friedrich August Stüler i 1850, mens Carl Begas den eldre har utført alterbildet.

Rett foran domen, i Lustgarten, ligger et monument til minne om kommunisten Herbert Baum som ble henrettet i 1942. Monumentet, som er en liten hvit kube av sten, er interessant siden det opprinnelig ble reist av den østtyske regjeringen i 1981. Etter gjenforeningen har den tyske stat «korrigert» monumentet med to glassplater festet til sidene av det. Disse gir ytterligere informasjon om Baum og hans kamerater. Den teksten som nå er dekket til forkynner blant annet «Evig vennskap med Sovjetunionen».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Kidok database[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Berliner Dom». www.berlinerdom.de. Arkivert fra originalen 27. april 2017. Besøkt 16. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]