Berlins fjernsynstårn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berlins fjernsynstårn
Beliggenhet
Kart
Berlins fjernsynstårn
52°31′15″N 13°24′34″Ø

Fjernsynstårnet under fotball-VM
Fjernsynstårnet

Berlins fjernsynstårn (Fernsehturm) er et fjernsynstårn i det sentrale Berlin. Det er et kjent landemerke rett ved Alexanderplatz, og ble bygget mellom 1965 og 1969 i det daværende Øst-Berlin som et prestisjeprosjekt for kommunistregimet. Tårnet ble brukt som et symbol på Berlin av regimet i DDR. Tårnet kan lett sees i de sentrumsnære bydelene i Berlin.

Tårnet var opprinnelig 365 meter høyt, men etter at en ny antenne ble installert på 1990-tallet er høyden øket til 368 meter. Fjernsynstårnet er den høyeste konstruksjonen i hele Vest- og Sentral-Europa.

Det finnes en utsiktsplattform og en roterende restaurant i tårnet. Utsiktsplattformen ligger 204 meter over bakken, mens restauranten, som roterer helt rundt i løpet av tyve minutter, ligger noen få meter over utsiktsplattformen. Opprinnelig roterte restauranten i løpet av en time, hastigheten ble senere fordoblet og tredoblet under renoveringen på 1990-tallet.

Inne i tårnet er det to heiser som bringer besøkende opp til plattformen på 35 sekunder. Tross farten, er heismekanikken så finstilt, at de færreste merker bevegelsen.

Tårnet har etter gjenforeningen vært eiet av Deutsche Telekom.

Når solen skinner på kuppelen i rustfritt stål gir det en refleksjon i form av et kors. Det ateistiske og kirkeundertrykkende kommunistregimet hadde ikke forutsett dette, og denne virkningen ble derfor på folkemunne kalt «pavens hevn». Ronald Reagan nevnte dette i sin tale «Tear down this wall» ved Brandenburger Tor 12. juni 1987:

For flere år siden, før østtyskerne begynte å bygge opp igjen sine kirker, reiste de en sekulær bygning: Fjernsynstårnet ved Alexanderplatz. Siden det har myndighetene arbeidet for å korrigere det de ser på som tårnets ene store feil: de har behandlet glasskuppelen på toppen med maling og kjemikalier av alle slag. Allikevel, selv i dag, når solen treffer kulen, den kulen som tårner over hele Berlin, lager lyset korsets tegn. Der i Berlin, lik byen selv, så kan ikke symboler for kjærlighet, symboler for tilbedelse, bli undertrykt.

Under fotball-VM i 2006 ble kuppelen dekorert som en fotball.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]