Carl Begas den eldre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Portrett av familien Begas
To unge damer
Portrett av billedhuggeren Bertel Thorvaldsen

Carl Joseph Begas (også Begasse) (født 30. september 1794 i Heinsberg nær Aachen, død 24. november 1854 i Berlin), var en tysk historiemaler.

Han nedstammet fra en belgisk hugenottfamilie, hvor faren Franz Anton Begasse, ønsket å se gutten utdannet innenfor jus. Han skal tidlig ha vist gode tegneevner, og fikk i 1812 lov til å besøke Paris for å forbedre sine ferdigheter. Han utdannet seg videre i Köln og i Bonn, og i 1813 i Paris hos Antoine Jean Gros.

I 1814 kjøpte kong Friedrich Wilhelm III to av verkene hans, og forsøkte samtidig å hjelpe ham frem i lyset. Han fikk i oppdrag å male flere bilder med bibelske motiv, og etter at han kom hjem fra Italia i 1825, fortsatte han med å male bilder som fikk henge i kirkene i Berlin og Potsdam. Han malte også en del portretter, ikke minst av de prøyssiske kongelige, noe som ga ham en sikker inntekt.

I 1846 utnevnte Fredrik Vilhelm IV av Preussen ham til hoffmaler i Berlin. 24. november 1854 døde han i sitt hus ved Karlsbad i samme by.

Med sin kone Wilhelmine Bock fikk han fire sønner som fortsatte det kunstneriske virke: Billedhuggerne Reinhold Begas og Carl Begas den yngre samt malerne Oskar Begas og Adalbert Begas.

Verker[rediger | rediger kilde]

Begas' verk er blant annet utstilt i Kreismuesum Heinsberg, i der Alten Nationalgalerie in Berlin, i Berlins domkirke samt i Wallraf-Richartz-Museum i Köln.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]