Hopp til innhold

Berkut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berkut
Basisdata
LandUkraina
Etablert1992
Nedlagt25. februar 2014
TypeGendarmerie, opprørspoliti
HovedkvarterKyiv
Operativt oppdrag
KonflikterEuromaidan

Berkut (ukrainsk: Бе́ркут, "kongeørn"; russisk: Бе́ркут, Bjerkut) var en ukrainsk spesialpolitienhet (opprørspoliti) i det ukrainske Innenriksministeriet.[1][2] Enheten ble dannet i 1992, kort tid etter oppløsningen av Sovjetunionen, som etterfølgeren til Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikks OMON.

Enheten spesialiserte seg i utgangspunktet i å bekjempe organisert kriminalitet, men begrepet "Berkut" kom etter hvert til å bli brukt for alle profesjonelle spesialpolitienheter i Ukraina. Etterhvert fikk Berkut på seg en historie av ulovlige aktiviteter mot ukrainske statsborgere, for eksempel pengeutpressing, terrorisme, fysisk vold, tortur, anti-ukrainske følelser, valgfusk mot dem som ville velge andre kandidater enn Janukovitsj, samt vold mot demonstranter som støttet Euromajdan og Oransjerevolusjonen.[3][4] Den nye regjeringen etter statskuppet holdt Berkut ansvarlig for det meste av de drap som skjedde i forbindelse med de mange dødsfall under opptøyene på Majdanplassen i Kiev. Den påtroppende ukrainske innenriksminister Arsen Avakov signerte et dekret som oppløste enheten, som ble erstattet med Nasjonalgarden i Ukraina.[5][6][7]

I mars 2014 ble Berkuts enheter stasjonert i den Autonome Republikken Krim og Sevastopol og senere hoppet over til det russiske Innenriksministeriet i forbindelse med den russiske anneksjonen av Krim, og territoriet ble et russisk føderasjonssubjekt [8][9][10][1] Berkut ble senere en effektiv enhet i Russland og fikk lov til å bevare sitt gamle navn. Per 2020 er enheten innlemmet i Den russiske nasjonalgarden som gendarmerie for Krim.

Ukraina[rediger | rediger kilde]

Berkut offiserer i 2007.
Berkut offiserer står vakt i under en fotballamp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata