Ben Keith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ben Keith
Ben Keith.jpg
Ben Keith på scene med Neil Young i Köln i 2009
FødtBennett Keith Schaeufele
6. mars 1937
Fort Riley, Kansas
Død26. juli 2010 (73 år)
La Honda, California
Beskjeftigelse Plateprodusent, gitarist, låtskriver
NasjonalitetUSA
SjangerRock, Folk rock, Countryrock, hardrock
InstrumentVokalist, gitar, pedal steelgitar, piano, keyboard
Aktive år1950-tallet - 2010
PlateselskapReprise, Geffen
Tidligere band
Neil Young, Great Speckled Bird

Fra venstre: Rick Rosas, Anthony Crawford, Pegi Young, Neil Young, Ralph Molina og Ben Keith i Toronto i 2007

Bennett Keith Schaeufele (født 6. mars 1937 Fort Riley i Kansas, død 26. juli 2010), mest kjent under artistnavnet Ben Keith var en amerikansk musiker og plateprodusent. Han er særlig kjent gjennom sitt samarbeid med Neil Young, både som musiker, og da særlig på pedal steelgitar, men også som medprodusent av flere av Youngs album. Keith var fast i countrymiljøet i Nashville i 1950- og 1960-åra, før han arbeidet med mange rock-, country og popartister som produsent og multiinstrumentalist i over fire tiår.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Keith var født i Fort Riley i Kansas men flyttet senere til Bowling Green i Kentucky. Han flytte senere til Nashville hvor han arbeidet som studiomusiker.[1]

Samarbeidet med Neil Young ble innledet i 1971 med Harvest, et samarbeidet skulle vare i nesten 40 år. I løpet av denne tiden deltok Keith på en rekke Neil Young-album og på turneer. Neil Young har omtalt ham som «sin bror».[2]

I tillegg til Young har Keith arbeidet med Terry Reid, Todd Rundgren, Lonnie Mack, The Band, Blue, David Crosby, Graham Nash, Paul Butterfield, J. J. Cale, Linda Ronstadt, Warren Zevon, Ian & Sylvia, Emmylou Harris, Willie Nelson, Waylon Jennings, Anne Murray og Ringo Starr. Han produserte debutalbumet Pieces of You med Jewel, og har også arbeidet som soloartist.[3] Han turnerte med Crosby, Stills Nash & Young på deres Freedom of Speech-turne i 2006.

Keith døde av blodpropp i lungen da han var hjemme hos Young i Nord-California den 26. juli 2010,[1] bare seks uker etter at han hadde spilt blant annet på Norwegian Wood i Oslo.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Solo[rediger | rediger kilde]

  • To a Wild Rose (En Point, 1984)
  • Seven Gates: A Christmas Album by Ben Keith and Friends (1994)

Med Neil Young[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]