Patsy Cline

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Patsy Cline
Patsy Cline publicity photo.jpg
Født8. september 1932[1][2][3][4]
Winchester
Død5. mars 1963[1][2][3][4] (30 år)
Camden
Ektefelle Charlie Dick
Beskjeftigelse Sanger, komponist, pianist, låtskriver, musiker
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Grammy Lifetime Achievement Award (1995), National Cowgirl Museum and Hall of Fame

Patsy Cline (født Virginia Patterson Hensley 8. september 1932 i Winchester i Virginia i USA, død 5. mars 1963 nær Camden i Tennessee i en flyulykke), var en amerikansk countrysanger.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Virginia Patterson Hensley var musikalsk meget begavet og begynte å spille piano da hun var åtte år gammel. Hun var også en meget dyktig steppedanserinne.

I 1947, som sekstenåring, fikk hun en innbydelse av Wally Fowler ved Grand Ole Opry og reiste til Nashville i Tennessee for å prøvesynge for noen plateselskaper, men hun anså selv at hun var for ung, og vendte hjem til Virginia.

Hun fortsatte å synge på barer og tredje klassens nattklubber, såkalte honky tonks, i sina hjemtrakter; hennes stemme gjorde inntrykk og folk oppfordret henne til å satse på en karriere som sangerinne.

Karriere som sangerinne[rediger | rediger kilde]

Hun fikk sin første kontrakt som countrysanger i 1953 og oppnådde til tross for hennes korte liv å bli en av de mest innflytelsesrike sangerne i amerikansk populærmusikk.

Cline fikk sitt etternavn etter sin første ektemann, Gerald Cline, som hun var gift med i perioden 1953 til 1957. Sistnevnte år giftet hun seg med Charles Allen Dick. Sammen fikk de datteren Julia Simadore Dick (1958–), nå kjent som Julie Fudge, og sønnen Allen Randolph «Randy» Dick (1961–).

Blant hennes slagere kan nevnes Willie Nelsons komposisjon «Crazy».

I 1961 kom hun ut for en bilulykke og ble hardt skadet; hun ble kastet ut gjennom frontruten og det ble betraktet som et under at hun overlevde. Etter ulykken hadde hun et stort arr i pannen. Trass i trafikkulykken og to graviditeter fortsatte hun å opptre og hadde et meget hardt program - to av tre lørdager per måned var booket ved Grand Ole Opry i Nashville, og uansett hvor i USA hun befant seg var hun nødt til å innfinne seg i Nashville kl. 19.00 på lørdagkveldene. Derfor leide hun et privatfly som ble fløyet av hennes manager, Randy Hughes.

Den 3. mars 1963 opptådte hun i en konsert i Kansas City i Kansas som var tilegnet enean etter en kjent discjockey i Kansas. Blant de andre artistene var Hawkshaw Hawkins, Billy Walker og Cowboy Copas. Samtlige, utenom Billy Walker, valgte å fly tilbake til Nashville i Hughes' fly to dager senere. De kom til Dyersburg i Tennessee, der de tanket opp flyet. Straks etter at de hadde lettet fra Dyersburg, i dårlig vær, havarerte flyet i et skogsområde. Samtlige ombord omkom.

Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  2. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb13185069k
  3. ^ a b Store norske leksikon, Patsy Cline, Patsy_Cline
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Patsy Cline, cline-patsy

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]