Bekkesildre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bekkesildre
Bekkesildre ved Longyearbyen Foto: Erlend Bjørtvedt
Bekkesildre ved Longyearbyen
Vitenskapelig(e)
navn
:
Saxifraga rivularis
L.
Norsk(e) navn: bekkesildre
Hører til: sildreslekta,
sildrefamilien,
Saxifragales
Habitat: fuktige steder i fjellet og langt mot nord
Utbredelse: nordlige strøk

Bekkesildre (Saxifraga rivularis) er en flerårig urt i sildrefamilien.

Den er lav med krypende utløpere og vokser som en glissen tue. De nedre bladene har 3–5 fliker og lang stilk. Blomsterstengelen er kort med noen få sittende blad og ingen yngleknopper. Blomstene er hvite med rosa årer eller skjær, 8–10 mm store og sitter enkeltvis eller noen få sammen i en kvast. Planten vokser på kalkgrunn der marka er våt, for eksempel ved snøleier og på berghyller.

Bekkesildre deles i to underarter. Subsp. rivularis vokser på Grønland, Island, Jan Mayen, Færøyene, Svalbard, Skottland, langs den skandinaviske fjellkjeden i Norge, Sverige og Finland og i Nord-Russland østover til den nordvestligste delen av Sibir. Arten mangler i det meste av Sibir. Subsp. arctolitoralis ble først funnet på Vrangeløya og i Tsjukotka, men det har vist seg at den også vokser i Alaska, Nord-Canada og på Grønland. I Norge er bekkesildre vanlig i fjellet i hele landet og finnes opp til 2150 moh. i Jotunheimen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 172–173. ISBN 82-512-0355-4. 
  • «Snöbräcka». Den virtuella floran. Besøkt 2. november 2015. 
  • R. Elven m.fl. (red.) Saxifraga rivularis i Annotated Checklist of the Panarctic Flora (PAF): Vascular plants. Besøkt 2. november 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]