Beitostølen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Beitostølen
Beitostølen
Beitostølen
Land Norge Norge
Fylke Oppland
Kommune Øystre Slidre
Areal 1.25 km²
Befolkning 362[a] (2014)
Bef.tetthet 289,6 innb./km²
Postnummer 2953 Beitostølen

Beitostølen er et tettsted og turistsenter i Øystre Slidre kommune i Oppland fylke. Tettstedet hadde 362[1] innbyggere pr. 1. januar 2014 og ligger 900 moh. Her er det flere hoteller og stor hyttebebyggelse, i tillegg til butikker, restauranter og andre servicetilbud. Beitostølen er kjent som et vintersportssted med alpinbakker både ved Beitostølen sentrum og i Raudalen, samt langrennsløyper på totalt 320 kilometer. Opprinnelig var Beitostølen ei setergrend.

Her ligger også Beitostølen Helsesportsenter, en rehabiliteringsinstitusjon for funksjonshemmede. Ridderrennet, et internasjonalt skirenn for funksjonshemmede, avholdes på Beitostølen hvert år.
Fra 2004 er sesongåpningen i langrenn, også kjent som Beitosprinten arrangert av Øystre Slidre IL, tidvis med status som verdenscuprenn, blitt arrangert her, samt konkurranser i skiskyting.

På grunn av nærheten til Jotunheimen, samt beliggenheten på 900 meter, er Beitostølen blant de mest snøsikre vintersportstedene i Europa.[trenger referanse] Skisesongen strekker seg normalt fra november til april, med muligheter for skigåing i mai oppe på Valdresflya over 1300 meter, 15 minutters biltur fra Beitostølen. Arrangører av verdenscup eller Norgescup i langrenn, kombinert og skiskyting, har Beitostølen som reservearena hvis det opprinnelige arrangørstedet skulle mangle snø.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (9. april 2015). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 11. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]