Hopp til innhold

Beitostølen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beitostølen
Beitostølen
LandNorges flagg Norge
FylkeInnlandet
KommuneØystre Slidre
Postnummer2953 Beitostølen
Areal1,06 km²
Befolkning363[a] (2023)
Bef.tetthet342,5 innb./km²
Høyde o.h.900 meter
Kart
Beitostølen
61°14′27″N 8°55′21″Ø

Beitostølen er et tettsted og turistsenter i Øystre Slidre kommune i Innlandet fylke. Tettstedet hadde 363[1] innbyggere pr. 1. januar 2023 og ligger 900 moh. Her er det flere hoteller og stor hyttebebyggelse, i tillegg til butikker, restauranter og andre servicetilbud. Beitostølen er en helårsdestinasjon, og selv om fjellandsbyen for mange er mest kjent som vintersport-destinasjon, med alpinbakker både i Beitostølen sentrum og i Raudalen, samt langrennsløyper på totalt 320 kilometer, har juli måned vært årets beste måned, trafikkmessig sett, viser gjestedøgnstatistikken fra Statistisk sentralbyrå. Dette har sammenheng med at Beitostølen har turløyper, samt at mange har Beitostølen som utgangspunkt for både de som skal gå Besseggen, og alle som går turer og toppturer i Jotunheimen. Opprinnelig var Beitostølen ei setergrend. I dag er Beitostølen Opplands nest største turist-destinasjon, kun slått av Lillehammer.

Her ligger også Beitostølen Helsesportsenter, en rehabiliterings­institusjon for funksjonshemmede. Ridderrennet, et internasjonalt skirenn for funksjonshemmede, avholdes på Beitostølen hvert år.

Fra 2004 er sesongåpningen i langrenn, også kjent som Beitosprinten, arrangert av Øystre Slidre IL, tidvis med status som verdenscuprenn, blitt arrangert her, samt konkurranser i skiskyting.

På grunn av nærheten til Jotunheimen, samt beliggenheten på 900 meter, er Beitostølen blant de mest snøsikre vintersportsstedene i Europa.[2] Skisesongen strekker seg normalt fra november til april, med muligheter for skigåing i mai oppe på Valdresflya over 1300 meter, 15 minutters biltur fra Beitostølen. Arrangører av verdenscup eller Norgescup i langrenn, kombinert og skiskyting, har Beitostølen som reservearena hvis det opprinnelige arrangørstedet skulle mangle snø.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ Eirik Hind Sveen (13. april 2012). «Lagrer snø på Beitostølen». NRK Hedmark og Oppland. Besøkt 2. april 2018. «Beitostølen, som er kjent som et av de mest snøsikre vintersportsstedene i Europa, har de siste årene investert 40 millioner kroner inn i den nye skistadion.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]