Beitostølen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Beitostølen
Beitostølen
Beitostølen
61°14'27"N, 8°55'21"E
Land Norge Norge
Fylke Oppland
Kommune Øystre Slidre
Areal 1.3 km²
Befolkning 372[a] (2016)
Bef.tetthet 286,2 innb./km²
Høyde over havet 900 meter
Postnummer 2953 Beitostølen

Beitostølen er et tettsted og turistsenter i Øystre Slidre kommune i Oppland fylke. Tettstedet hadde 372[1] innbyggere pr. 1. januar 2016 og ligger 900 moh. Her er det flere hoteller og stor hyttebebyggelse, i tillegg til butikker, restauranter og andre servicetilbud. Beitostølen er kjent som et vintersportssted med alpinbakker både ved Beitostølen sentrum og i Raudalen, samt langrennsløyper på totalt 320 kilometer. Opprinnelig var Beitostølen ei setergrend.

Her ligger også Beitostølen Helsesportsenter, en rehabiliterings­institusjon for funksjonshemmede. Ridderrennet, et internasjonalt skirenn for funksjonshemmede, avholdes på Beitostølen hvert år.
Fra 2004 er sesongåpningen i langrenn, også kjent som Beitosprinten arrangert av Øystre Slidre IL, tidvis med status som verdenscuprenn, blitt arrangert her, samt konkurranser i skiskyting.

På grunn av nærheten til Jotunheimen, samt beliggenheten på 900 meter, er Beitostølen blant de mest snøsikre vintersportstedene i Europa.[trenger referanse] Skisesongen strekker seg normalt fra november til april, med muligheter for skigåing i mai oppe på Valdresflya over 1300 meter, 15 minutters biltur fra Beitostølen. Arrangører av verdenscup eller Norgescup i langrenn, kombinert og skiskyting, har Beitostølen som reservearena hvis det opprinnelige arrangørstedet skulle mangle snø.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (6. desember 2016). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 6. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]