Hopp til innhold

Begerhagtorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Begerhagtorn
Nomenklatur
Crataegus rhipidophylla
Populærnavn
begerhhagtorn
Hører til
hagtornslekta,
kjernefruktfamilien,
rosefamilien
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, Asia

Begerhagtorn er en art i hagtornslekta innenfor rosefamilien (også kalt eplefamilien eller kjernefruktfamilien). Det er en 2–6 meter høy, løvfellende busk med en svært tettgrenet vekstform. Den vokser på frisk eller tørr, og næringsrik grunn.

Bladene er eggformede med tre–fem spisse fingre/lapper med sagtagget rand langs hele bladet, grønne på begge sider. Ørebladene har også tannete rand.

Blomstene er 15–20 mm brede og hvite. De har 1 griffel. Fruktene er runde-elliptiske, 6–10 mm store med utstående begerfliker, bærene er mørkerøde og har to kjerner (steiner).

Arten er dyrket eller forvillet, og dessuten spredt naturlig forekommende langs den varmeste del av kysten i Sør-Norge, og vokser naturlig i deler av Danmark og det meste av sørlige Sverige. Den blomstrer i Norge i mai–juni.

Hybrider og varianter

[rediger | rediger kilde]

Varianten Korallhagtorn (Crataegus rhipidophylla var. lindmannii) skilles fra begerhagtorn ved at begerbladene ytterst er rett utstående fra frukten, og ikke vinkelrett utstående som hos begerhagtorn. Dessuten er frukten mer elliptisk eller sylinderformet

Begerhagtorn danner hybrid med parkhagtorn, eller med vanlig hagtorn.

  • Lid, Johannes og Dagny Tande, Norsk flora, versjon 2007, 7.utgaven. ISBN 978-82-521-6029-1.
  • Stenberg, Lennart & Bo Mossberg, Steinar Moen (norsk red.), Gyldendals store nordiske flora, Gyldendal, Oslo 2007. ISBN 978-82-05-32563-0.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata