Hopp til innhold

Battle for Wesnoth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Battle for Wesnoth
UtviklerNils Kneuper
DistributørSteam
Google Play[1]
App Store[1]
Debian
itch.io
Siste versjon1.16.10 (8. august 2023)
Plattform
Utgivelse3. oktober 2005
2. oktober 2005[2]
18. juni 2003[2]
SjangerTurbasert strategispill
ModusFlerspiller,[3] enspiller,[3] hotseat
AldersgrenseUSK 6
Nettstedwww.wesnoth.org

Battle for Wesnoth er et rundebasert strategispill i fantasisjangren. Spillet går kort fortalt ut på å «ta» fiendens leder. En vesentlig del av spillet er å utvikle tropplederne og soldatene til erfarne krigere. Man kan spille kampanjer alene eller frittstående scenarier mot den kunstige intelligensen eller andre menneskelige spillere. Gruppespill går an å spille lokalt på en datamaskin eller i nettverk eller med/mot andre ute på nettet. Spillet er oversatt til flere språk, også delvis til norsk (status).

Utviklerne har forsøkt å skape et spill med regler som er enkle å lære seg, men vanskelige å mestre. Det er et spill som tillater flere ulike strategier.

Spillet er fri programvare og distribueres under GPL-lisensen.

Om spillet

[rediger | rediger kilde]
Battle of Wesnoth under flerspillerkamp over internet.

Verdenen i spillet er oppbygd i heksagoner. Hver heksagon er av en terrengtype, som for eksempel gress, ørken eller vann. Det kan maksimalt være en enhet om gangen på en sekskant.

En av terrengtypene er by. Hver by kan være nøytral eller tilhøre en spiller. For å overta en by flytter spilleren en av sine tropper til den byen. I begynnelsen av hver runde mottar spilleren gull for hver by han har. Om antallet byer understiger antallet tropper må spilleren betale stell for de overstigende tropper i begynnelsen av hver runde.

Byer kan også helbrede sårede enheter. I begynnelsen av hver spillers tur mottar troppene som befinner seg i en by åtte helsepoeng.

Fra en stratetisk synsvinkel er byer mye viktigere enn et godt sluttresultat.

Dag og natt

[rediger | rediger kilde]

Troppene er oppdelt i tre kategorier:

  • Lovlydige
  • Nøytrale
  • Kaotiske

Lovlydige tropper er 25% bedre om dagen enn nøytrale tropper, men 25% svakere om natten. Kaotiske tropper er motsatt av lovlydige, og slåss 25% bedre om natten og 25% svakere om dagen. Nøytrale tropper påvirkes ikke av dag og natt.

Det finnes totalt et hundretall ulike typer enheter inndelte i ulike raser og ulike nivåer. Vær oppmerksom på at ikke alle enheter kan avansere til like høyt nivå. Hver enhettype kan ha et flere ulike våpen.

Når to enheter slåss mottar begge enhetene erfaringspoeng (EP). Når en enhet har mottatt tilstrekkelig med erfaringspoeng, avanserer enheten dersom det finnes en mer avansert variant av den. Enheten vil også ha maksimalt helsepoeng når den avanserer. Den seirende enheten mottar åtte erfaringspoeng (per nivå motstanderen er på) den runden den overvinner motstanderen.

Forflytning

[rediger | rediger kilde]

For hver tur har hver enhet et antall steg til forflytning. Ulike enheter har varierende antall steg. Når en enhet går til en rute koster det et antall steg. Antallet steg er bestemt av hvilken terrengtype og hvilken enhet det er snakk om. Noen enheter beveger seg meget godt i vann, mens andre godt i fjellterreng. Noen enheter bevegelighetsmuligheter kan påvirkes av motstanderens troppers plassering.

De enhetene som ikke forflyttes eller kriger i løpet av en tur vil også helbredes med to helsepoeng i begynnelsen av neste tur.

Ulike enheter forsvarer seg ulikt bra i ulike typer terreng. For eksempel har alver bra beskyttelse i skogen, mens dverger forsvarer seg best i fjell.

Lederen kan utenom å slåss rekruttere nye enheter og tilbakekalle enheter fra tidligere scenarier. For å rekruttere/tilbakekalle må lederen befinne seg på hovedtårnet (det høyeste tårnet) i en borg eller befestning. I kampanjene beholder lederen sine erfaringpoeng fra scenario til scenario. Lederen og de overlevende enhetene blir også helbredet mellom scenarioene. I gruppespill begynner lederen vanligvis på et høyere nivå.

Det finnes seks ulike kategorier av angrep: klinge-, frost-, ild-, hellig-, slag- og spiddeangrep. Alle enhetstyper har ulik god motstandskraft mot hvert angrepsslag. Visse enheter er for eksempel motstandsdyktige mot ild, mens andre klarer seg bedre fra slagvåpen. I motsetning til mange andre liknende spill fungerer magi som et vanlig våpen. Magiske våpen har alltid 70% sjanse for å treffe målet, mens skarpskyttere har alltid minst 60% sjanse for å treffe målet, uavhengig av hvilket terreng motstanderen befinner seg i.

Hvor mye skade våpenet gjør i kriging påvirkes av om det er dag eller natt (med unntak av nøytrale enheter), og fiendenes motstandskraft mot våpenets kategori. En enhet som kriger ved siden av en enhet med «lederattributtet» gjør også mer skade enn ellers. Noen enheter kan med sine våpen «sakne» motstanderen. Det betyr at for denne og neste runde har den ett angrep mindre. Den vil også bevege seg tregere neste runde. Noen enheter har også gift som våpen. En enhet som har blitt rammet av et giftangrep, vil miste 8 helsepoeng for hver runde inntil den har ett igjen. Enheten kan kureres ved å besøke en landsby.

For å angripe en annen enhet må enhetene stå ved siden av hverandre.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c www.wesnoth.org, besøkt 1. mai 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b http://www.wesnoth.org/start/1.0/; arkiveringsdato: 19. oktober 2005; arkiv-URL: https://web.archive.org/web/20051019203918/http://www.wesnoth.org/start/1.0/; verkets språk: engelsk.
  3. ^ a b Steam, 1.0.0.79, 12. september 2003, Steam-ID 599390, Wikidata Q337535, https://store.steampowered.com 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata