Batman: Arkham Asylum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Batman: Arkham Asylum
UtviklerRocksteady Studios
UtgiverEidos Interactive
Distributør
6 oppføringer
KomponistRon Fish
Basert påBatman
SpillmotorUnreal Engine 3
PlattformXbox 360
PlayStation 3
Microsoft Windows
macOS
PlayStation 4
Utgivelse25. august 2009
SjangerMetroidvania, science fantasy
ModusEnspiller[5]
AldersgrensePEGI 16
Nettstedrocksteadyltd.com/our-games#batman-arkham-asylum
Del av serien Batman: Arkham

Batman: Arkham Asylum er et videospill gitt ut til Xbox 360, PlayStation 3, Microsoft Windows og MacOS.[6]

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Batman har tilgang til flere forskjellige gadgets, som han kan bruke til å utforske områder eller slåss mot fiender. Batarang er et kaste-våpen som midlertidig kan overvelde motstandere, eller utløse andre eksterne enheter. En fjernstyrt versjon kan kontrolleres etter at den har blitt kastet. En slags eksplosiv gel kan brukes på tynnere vegger eller gulv, og kan detoneres eksternt – eller sende kraftig steinsprut mot en fiende. Enkelte områder på kartet er utilgjengelige frem til Batman skaffer seg det nødvendige utstyret for å overvinne hindringene for å komme dit.

Spilleren oppfordres til å utforske resten av spill-verdenen ved siden av hovedspillet, for å oppdage og løse forskjellige gåter etterlatt av Riddler - som har hacket seg inn i Batmans kommunikasjonssystem for å utfordre ham med gåter. Spill-verdenen har 240 forskjellige samler-objekter, deriblant Riddler-trofeer, klaprende Joker-tenner, intervju-kassetter med noen av Arkhams innsatte, eller kryptiske meldinger etterlatt ved institusjonen av grunnleggeren Amadeus Arkham som kommer med opplysninger om anleggets skumle historie. Spilleren blir belønnet ved å løse gåter eller oppdage samleobjekter, hvor man kan få erfaringspoeng eller ekstra spill-innhold.

Enkelte motstandere krever forskjellige metoder for å overvinne dem; Kniv-svingende kjeltringer må bedøves, før de kan bli angrepet. Men andre må bli slått ned bakfra. Noen fiender er bevæpnet med våpen som kan skade Batman betydelig. Motstandere kan også reagere på Batmans eliminering av deres allierte, noe som øker frykt-nivået deres og forandrer oppførselen deres; for eksempel vil de ta i bruk nye patrulje-ruter, noe som krever at spilleren tilpasser seg denne forandrede situasjonen. Under konfrontasjoner blir Batmans helse redusert ved angrep, men kan fullstendig gjenopprettes etter at slåsskampene er ferdige.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter at Jokeren angriper tinghuset i Gotham City, blir han fanget av Batman og fraktet til Arkham Asylum, som midlertidig huser flere andre medlemmer av Joker-gjengen - men som hadde blitt overført dit etter en brann ved Blackgate Prison. Men Batman tror at Jokeren lot seg fange med vilje, som en del av en mye større plan. Mer av Jokerens plan avsløres når hans medhjelper Harley Quinn tar kontroll over sikkerheten og Jokeren stikker av ved anlegget. De blir hjulpet av en korrupt vakt, som også kidnapper kommissær Jim Gordon.

Jokeren truer med å detonere bomber som tidliger har blitt gjemt over hele Gotham City, hvis noen forsøker å komme seg inn på Arkham - noe som tvinger Batman til å arbeide på egen hånd. Jokeren dirigerer Batman til den fangede Bane, som har blitt eksperimentert med av doktoren Penelope Young. Jokeren frigjør Bane og Batman må slåss mot ham - samtidig som Quinn stikker av. Batman oppdager at Jokeren kom tilbake til Arkham for å få tilgang til Penelope Young, som hadde utviklet Titan – en kraftigere versjon av Venom-stoffet som også gir Bane hans styrke.

Young fikk vite at det var Jokeren som i all hemmelighet hadde finansiert all forskningen hennes, fordi han ønsker å produsere en hær av overmenneskelige og kriminelle håndlangere. Men hun hadde nektet å overlevere denne formelen til dem, og derfor måtte Joker tilbake til Arkham for å få tak i all informasjonen han trenger. Quinn løslater også Poison Ivy fra cellen hennes i Arkham. Men Quinn avslører ved et uhell at Jokeren allerede har et produksjonsanlegg for Titan i den botaniske hagen ved Arkham. Batman må derfor reise dit, og får vite at Titan ble produsert av genmodifiserte planter. Midlene for å produsere en motgift eksisterer utelukkende i Killer Croc sitt gjemmested, som ligger i en kloakk.

Jokeren forsøker å skyte kommissær Jim Gordon med en titan-fylt pil. Men Batman hopper til Gordons forsvar, og blir skutt i stedet. Batman forsøker å motstå endringene som kommer på grunn av Titan-stoffet, og en opprørt Joker tar en overdose av Titan og muterer snart til et massivt monster. I en provisorisk arena på bygningens tak utfordrer Jokeren endelig Batman til en slåsskamp. Men Batman nekter likevel å forvandle seg. Han bruker motgiften på seg selv, og spilleren må deretter beseire den Titan-påvirkede Joker - samt hans forskjellige håndlangere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steam[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Epic Games Store[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Humble Store[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «All PS Now games A-Z», undertittel Browse the full list of games available to play with your PS Now membership, arkiv-URL web.archive.org, verkets språk engelsk, arkiveringsdato 3. juli 2021, besøkt 5. juli 2021[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Steam, 1.0.0.79, 12. september 2003, Steam-ID 35140, Wikidata Q337535, https://store.steampowered.com 
  6. ^ «Batman: Arkham Asylum for Macintosh (2011) - MobyGames». MobyGames. Besøkt 9. februar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]