Barry Letts

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Barry Letts
Født26. mars 1925[1][2][3]Rediger på Wikidata
LeicesterRediger på Wikidata
Død9. okt. 2009[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (84 år)
DevonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
TV-regissør, manusforfatter[5], filmprodusent, romanforfatter, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, TV-produsentRediger på Wikidata
Utdannet ved Wyggeston and Queen Elizabeth I CollegeRediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927)Rediger på Wikidata

Barry Letts (født 26. mars 1925 i Leicester i England, død 9. oktober 2009)[6] var en skuespiller, regissør og produsent som er mest kjent for sitt arbeid på BBCs science fiction-serie Doctor Who. Han er en av få som jobbet på serien i både 1960-, 1970- og 1980-årene.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Letts begynte å jobbe som teaterskuespiller. Han spilte senere en av hovedrollene To the Public Danger, som ble regissert av Terence Fisher. Han hadde også en birolle i den høyt ansette filmen Scott of the Antarctic fra 1948.

Fra og med 1950 spilte Letts i flere TV-produksjoner, inkludert et drama med Patrick Troughton, som senere spilte Doktoren i Doctor Who.

Mange av produksjonene var for BBC og Letts sluttet å jobbe som skuespiller etter at han gjennomførte et regissørkurs i 1967. Blant hans første regissørjobber finner man episoder av dramaserien Z Cars og såpen The Newcomers.

Much of this television work was for the BBC and Letts abandoned acting after completing their director's course in 1967. His early directorial work included episodes of the long-running police drama Z-Cars and a soap opera, The Newcomers.

Doctor Who[rediger | rediger kilde]

Letts regisserte Doctor Who-historien The Enemy of the World fra 1968. Det var en kompleks historie fordi Patrick Troughton spilte to roller.

Han ble seriens produsent i 1970 etter at Derrick Sherwin sluttet. Jon Pertwee hadde tatt over rollen som Doktoren etter Troughton. Letts jobbet som produsent for flesteparten av Pertwees historier og ble en farsfigur for «familien» som hadde oppstått blant de som jobbet på serien på denne tiden. Historiene ble kringkastet i farger for første gang og i 1973 produserte han historien The Three Doctors for tiårsjubileet.

Letts fikk et spesielt forhold til manuskriptredigereren, Terrance Dicks, og Robert Sloman som han skrev fire historier med. Letts er en buddist, noe som har påvirket hans bidrag til serien. Han skrev også nekrologen for Sloman i desember 2005.

Han var fremdeles produsent da Tom Baker fikk rollen som den fjerde Doktoren, som han bidro med å ansette. Etter en historie med Baker, Robot, slutten han som produsent i 1975. Han var da den som hadde jobbet lengst som produsent på serien.

Letts regisserte også flere historier da han var produsent: Terror of the Autons, Carnival of Monsters, Planet of the Spiders og en del av Inferno etter at Douglas Camfield ble syk. Han regisserte også historien The Android Invasion i 1976.

I perioden 198081 returnerte han som produksjonsleder da John Nathan-Turner tok over som produsent. Dette var fordi Nathan-Turner ikke hadde jobbet som produsent før og på grunn av en restrukturering innad i BBCs drama-avdeling kunne ikke sjefen for serier, Graeme MacDonald, tilby sin støtte, slik han hadde gjort tidligere til andre produsenter. JNT, som han ble kjent som, jobbet i ni år som produsent, altså enda lengre enn Letts. Da Doctor Who returnerte i 2005 var Letts med på en hektisk runde med intervjuer for å reklamere for serien.

Letts skrev også to hørespill basert på serien i 1990-årene: The Paradise of Death og The Ghosts of N-Space. Han skrev også flere bøker basert på serien, inkludert Deadly Reunion med Terrance Dicks. Den siste boken, Island of Death, har Jon Pertwees Doktor som hovedperson og den kom ut i juli 2005.

Annet arbeid[rediger | rediger kilde]

Letts var med på å lage og produserte Moonbase 3 med Terrance Dicks.

Han produsetre også Nicholas Nickleby (1977), A Tale of Two Cities (1980), The Hound of the Baskervilles (1982) og The Invisible Man (1984). Alle var en del av BBCs søndagsklassikerserie.

Han var senere regissør på såpeoperaen EastEnders fra 1990 til 1992.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 4. mai 2014
  2. ^ a b Discogs, Discogs artist-ID 947207, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 3678, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ www.guardian.co.uk
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. juni 2015
  6. ^ Barry Letts obituary

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]