Barnstaple

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barnstaple
Butchers Row i Barnstaple
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktNorth Devon
Admin. grevskapDevon
StatusBy (town)
PostnummerEX31
Retningsnummer01271
Areal8,69 km²
Befolkning23 710 (2011)
Kart
Barnstaple
51°04′56″N 4°02′56″V

Barnstaple er hovedbyen i North Devon i England og muligens også det eldste borough i Storbritannia. Den er tidligere en havn ved elven, lokalisert ved det laveste krysningsstedet (vadestedet) i elven Taw som flyter ut i Bristolkanalen.

Fra 1300-tallet hadde byen lisens til å eksportere ull ettersom handelsmennene hevdet at byen hadde blitt erklært som en fri borough i angelsaksisk tid. Det førte til store rikdom for byen, hvis bysentrum fortsatt har bevart sitt middelalderske utforming og preg. Senere ble byen viktig import av ull fra Irland, men dens havn ble fylt opp av avleiringer og silt. Isteden utviklet den andre industrier som skipsbygging, støperier, og sagbruk. Dets marked fra viktoriansk tid har overlevd med dens høye glassvinduer og tømmertak på jernsøyler. Barnstaples jernbanestasjon er endestasjonen av en jernbanelinje fra Exeter som er kjent som Tarka Line.[1]

Siden 1974 har Barnstaple vært et verdslig sogn styrt av et byråd.[2] Sognet selv har en befolkning på 23 710 innbyggere per 2011, men for hele det urbane området er det 30 916 innbyggere.[3] Om samtlige besetninger regnes med, Barnstaples byområde, er befolkningen på 53 514 innbyggere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]