Barbara Hendricks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Barbara Hendricks
Barbara Hendricks par Claude Truong-Ngoc mars 2016.jpg
Født20. november 1948 (69 år)
Stephens
Utdannet ved University of Nebraska–Lincoln, The Juilliard School
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger, operasanger, jazzmusiker
Nasjonalitet USA, Sverige
Utmerkelser Ridder av Æreslegionen, kommandør av Ordre des Arts et des Lettres, Fyrsten av Asturias' pris for kunst (2000), Sankt Georgskorset (2006)

Barbara Hendricks på den Haag Jazz 2008

Barbara Hendricks, født 20. november 1948 i Stephens, Arkansas, er en amerikanskfødt operasangerinne (sopran). Hun er bosatt i Sverige og er svensk statsborger.

Hun studerte og tok en universitetseksamen i matematikk og kjemi, men fortsatte deretter sine studier i New York innen et helt annet emne – musikk – der hun også har en universitetseksamen.

Musikalsk karriere[rediger | rediger kilde]

Hendricks har sunget ved alle større operahus i verden og hun sang også rollen Liu ved den historiske framføringen av Giacomo Puccinis opera Turandot i Beijings forbudte by i 1998. Hun har opptrådt i mer enn 20 ulike roller. Av disse er 12 innspilt på plate. Fra 2006 har hun sitt eget plateselskap, Arte Verum, etter at hun tidligere var knyttet til EMI.

I 1994 debuterte hun som jazzsangerinne på Montreux Jazz Festival. Siden da har hun opptrådt på jazzfestivaler over hele verden. Hun opptrer også i kammermusikk og har selv organisert flere slike.

Humanitært arbeid[rediger | rediger kilde]

Siden 1987 har hun vært knyttet til FNs høykommissær for flyktninger som goodwill-ambassadør. I 1998 opprettet hun «Barbara Hendricks Foundation for Peace and Reconciliation». Etter ønske fra vinneren av Nobels fredspris Kofi Annan sang hun på fredspriskonserten i 2001 i Oslo. Et halvt år senere sang hun under seremonien som markerte Øst-Timors uavhengighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]