Barbara Hendricks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Barbara Hendricks
Barbara Hendricks par Claude Truong-Ngoc mars 2016.jpg
Født20. november 1948[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (71 år)
Stephens
Ektefelle Martin T:son Engstroem (19771998), Ulf Englund (2003–)Rediger på Wikidata
Utdannet ved University of Nebraska–Lincoln, The Juilliard SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller[7], sanger, operasanger, jazzmusikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USA, SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Ridder av Æreslegionen, kommandør av Ordre des Arts et des Lettres, Fyrsten av Asturias' pris for kunst (2000), Sankt Georgskorset (2006)[8]Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerJazz, opera
InstrumentVokal
Stemmetypesopran
Aktive år1974
Nettstedhttp://www.barbarahendricks.com/
IMDbIMDb

Barbara Hendricks på den Haag Jazz 2008

Barbara Hendricks (født 20. november 1948 i Stephens, Arkansas) er en amerikanskfødt operasangerinne (sopran). Hun er bosatt i Sverige og er svensk statsborger.

Hun studerte og tok en universitetseksamen i matematikk og kjemi, men fortsatte deretter sine studier i New York innen et helt annet emne – musikk – der hun også har en universitetseksamen.

Musikalsk karriere[rediger | rediger kilde]

Hendricks har sunget ved alle større operahus i verden og hun sang også rollen Liu ved den historiske framføringen av Giacomo Puccinis opera Turandot i Beijings forbudte by i 1998. Hun har opptrådt i mer enn 20 ulike roller. Av disse er 12 innspilt på plate. Fra 2006 har hun sitt eget plateselskap, Arte Verum, etter at hun tidligere var knyttet til EMI.

I 1994 debuterte hun som jazzsangerinne på Montreux Jazz Festival. Siden da har hun opptrådt på jazzfestivaler over hele verden. Hun opptrer også i kammermusikk og har selv organisert flere slike.

Humanitært arbeid[rediger | rediger kilde]

Siden 1987 har hun vært knyttet til FNs høykommissær for flyktninger som goodwill-ambassadør. I 1998 opprettet hun «Barbara Hendricks Foundation for Peace and Reconciliation». Etter ønske fra vinneren av Nobels fredspris Kofi Annan sang hun på fredspriskonserten i 2001 i Oslo. Et halvt år senere sang hun under seremonien som markerte Øst-Timors uavhengighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]