Hopp til innhold

Sankt Georgskorset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For korsformen, se georgskors.
Dokumenter i forbindelse med tildeling av Sankt Georgskorset i 2007

Sankt Georgskorset (katalansk: Creu de Sant Jordi) er en katalansk utmerkelse innstiftet 18. desember 1981 av Generalitat de Catalunya, Catalonias regjering, til belønning av fortjenstfull samfunns- og kulturinnsats og for fremme av katalansk identitet.[1] Den er oppkalt etter Sankt Georg, Catalonias skytshelgen. Sankt Georgskorset er Catalonias nest fremste utmerkelse og rangerer etter Regjeringens gullmedalje. Utmerkelsen forvaltes av Departementet for kultur og medier.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Sankt Georgskorset er utformet i sølv.[1] Det består av et Georgskors, det vil si et likearmet rødt kors på hvit bakgrunn. Korset er å finne i midten av et kvadrat satt på spissen i et mørk kvadrat og dette igjen er satt på et større kvadrat som er opphengt i en snor til å bære rundt halsen. Utmerkelsen er formgitt av gullsmeden Joaquim Capdevila.

Når Sankt Georgskorset tildeles organisasjoner eller institusjoner erstattes medaljen av en plakett.[1]

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Sankt Georgskorset kan tildeles personer, så vel som institusjoner og organisasjoner. Antallet levende innehavere skal ikke overstige 600.[2] Tildeling skjer en gang i året, på festdagen for Sankt Georg.[1] Publikum kan komme med forslag om tildeling.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata