Ballynahinch (Down)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ballynahinch
Irsk navn: An Bhaile Meanach
Ballynahinch
Market House (midt) og Credit Union (venstre)
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landNord-Irland Nord-Irland
Distrikt:Down
Grevskap:Down
StatusBy (town)
Befolkning5 364 (2001)

Ballnahinch er en by i grevskapet Down i Nord-Irland. Den begynte som et kursted, men har utviklet seg til en markedsby for landbrukere i omegnen.

Byen ble grunnlagt i det 17. århundre av Sir George Rawdon, og hans familie eide det meste inntil opprøret i 1798. Slaget ved Ballynahinch betydde sluttet for United Irishmen, bevegelsen som sto bak opprøret.

I januar 1997 ble tre soldater som var utenfor tjeneste nesten drept av en PIRA-bombe. En av dem sjekket rutinemessig under bilen sin, og kom borti kvikksølvmekanismen som utløste bomben som var plassert der. Heldigvis for soldatene var bomben konstruert for å drepe personer inne i bilen, og sprengkraften gikk derfor oppover og ikke utover.

Hovedveien A24 mellom Belfast og Newcastle går gjennom byen. En langvarig kampanje for å få den lagt utenom byens sentrum har pr. januar 2005 ikke ført frem. Siden 1990-årene har en rekke tiltak blitt satt i verk for å kontrollere trafikken, men mengden kjøretøy som passerer gjennom sentrum betyr at Ballynahinch er sterkt preget av trafikkvansker.