Bak den røde lykten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bak den røde lykten
orig. 大紅燈籠高高掛
Generell informasjon
GenreRomantisk dramafilm,[1] periodefilm,[1] filmatisert litteratur[1]
Utgivelsesår1991
NasjonalitetKina
Lengde125 min.
SpråkMandarin
Bak kamera
RegiZhang Yimou[1] Rediger dette på Wikidata
ManusNi Zhen Rediger dette på Wikidata
Basert på
Koner og konkubiner (Su Tong) Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Hou Hsiaohsien
MusikkZhao Jiping Rediger dette på Wikidata
FotoZhao Fei Rediger dette på Wikidata
KlippDu Yuan Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeGong Li, He Saifei Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Netflix
Totalomsetning2 603 061 USD (USA)[2] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)
10 oppføringer
10. september 1991 (Filmfestivalen i Venezia, Toronto internasjonale filmfestival)[3]
17. desember 1991 (Italia)[3]
20. desember 1991 (Frankrike)[3]
12. februar 1992 (Spania)[3]
13. februar 1992 (Gent)[3]
14. februar 1992 (Nederland)[3]
21. februar 1992 (Storbritannia)[3]
13. mars 1992 (Los Angeles)[3]
20. mars 1992 (New York)[3]
11. april 1992 (Japan)[3]
UtmerkelserHundred Flowers Award for beste film
BAFTA-prisen for beste ikke-engelskspråklige film
Eksterne lenker

Bak den røde lykten[4] (originaltittel: Dà hóng dēnglóng gāogāo guà), er en kinesisk romantisk dramafilm fra 1991, regissert av Zhang Yimou.

Den ble kåret til beste film ved Hundred Flowers Awards (delt med Historien om Qiu Ju og Yang Gui Fei). Den ble også tildelt prisen som beste ikke-engelskspråklige film ved britiske BAFTA og Sølvløven ved Filmfestivalen i Venezia. Den ble nominert til Oscar i klassen beste utenlandske film.[5]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Historien er lagt til 1920-tallet, under Krigsherretiden (1916–1928) ett par år før den kinesiske borgerkrigen. Nitten år gamle Songlian har nettopp mistet faren sin, noe som har gjort at hele familien går konkurs. Ste-moren hennes tvinger Songlian til å gifte seg inn i den velstående Chen-familien, og bli den tredje med-hustruen i hans husstand. Når hun ankommer boligen, blir hun først behandlet nesten som en kongelig. Hun får blant annet en fot-massasje, og gaver. Hun får også besøk av den nye ektemannen hennes, Mester Chen (spilt av Ma Jingwu) husets herre, hvis ansikt aldri blir tydelig vist i filmen.

Songlian oppdager imidlertid snart at ikke alle konkubinene i husholdningen får den samme luksuriøse behandlingen. Faktisk bestemmer mesteren på daglig basis hvilken konkubine han skal overnatte hos. Den han velger får bedre behandling, og kan velge måltider, og får i tillegg mest oppmerksomhet og respekt fra tjenerne. I konstant konkurranse mot hverandre, kjemper de tre konkubinene kontinuerlig om å få mer av ektemannens oppmerksomhet og hengivenhet. Den første elskerinnen, Yuru (spilt av Jin Shuyuan) ser ut til å være nesten like gammel som mesteren selv. Men etter å ha født en sønn flere tiår tidligere, virker Yuru nå fullstendig resignert for å leve ut livet sitt som glemt og alltid forbigått til fordel for de yngre med-hustruene.

Den andre elskerinnen, Zhuoyun blir snart venn med Songlian, komplimenterer hennes ungdom og skjønnhet, og gir henne kostbar silke i gave. Zhuoyun advarer henne også om ektemannens elskerinne Meishan, en tidligere opera-sanger som er fryktelig bortskjemt - og som ikke vil takle å ikke lenger være den yngste og mest favoriserte av mesterens leketøy. Etter hvert som tiden går, oppdager Songlian imidlertid at det virkelig er Zhuoyun som ikke er til å stole på. Songlian må også forholde seg til sin personlige hushjelp, Yan'er, som misliker henne og drømmer om å bli en med-hustru selv. Songlian utgir seg for å være gravid, forsøker å få mye mer av mesterens tid, samtidig som hun prøver å faktisk bli gravid. Zhuoyun samarbeider imidlertid med Yan'er som snart oppdager ett par blodige undertøy, noe som kan tyde på at Songlian nylig har hatt mensen.

Songlian som tidligere hadde studert ved universitetet før farens bortgang, og deretter ble tvunget inn i ekteskap, kommer til den konklusjon at hun er lykkeligere på egen hånd. Hun ser på konkurransen mellom konkubinene som en unødvendig bestrebelse som ikke fører til glede for dem, ettersom hver kvinne bare er som en «kappe» mesteren kan bære og kaste etter hans eget forgodtbefinnende. Songlian begynner også å snakke om selvmord, og mener at det å dø er en mye bedre skjebne enn å fortsette som en konkubine i Chen-husholdningen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

  • Gong Li as Songlian.
  • He Saifei som Meishan. En elskerinne
  • Cao Cuifen som Zhuoyun. En annen elskerinne.
  • Kong Lin som Yan'er, en ung tjener.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d https://www.allmovie.com/movie/raise-the-red-lantern-vm1086402; Allmovie; besøksdato: 27. januar 2024.
  2. ^ https://www.boxofficemojo.com/title/tt0101640/; Box Office Mojo; besøksdato: 26. juni 2022.
  3. ^ a b c d e f g h i j Internet Movie Database, «Release info», besøkt 27. januar 2024[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Filmen på dagbladet.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 
  5. ^ «Raise the Red Lantern (1991) - Awards - IMDb» (engelsk). Besøkt 27. januar 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]