Bagamoyo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bagamoyo
Gammel misjonsbygning i Bagamoyo
LandTanzanias flagg Tanzania
RegionPwani
Befolkning30 000
Høyde o.h.0 meter
Posisjonskart
Bagamoyo ligger i Tanzania
Bagamoyo
Bagamoyo
Bagamoyo (Tanzania)
Kart
Bagamoyo
6°26′00″S 38°54′00″Ø

Befestningen i Bagamoyo i den tyske kolonitiden

Bagamoyo er en by i Tanzania, og var den opprinnelige hovedstaden i Tysk Østafrika, fra 1886 til 1891. Den var en av de viktigste handelspostene på kysten av Øst-Afrika, og utgangspunktet for mange av de mest berømte oppdagelsesreisene i det 19. århundre inn i det indre av kontinentet. Blant kjente oppdagelsesreisende som dro gjennom byen kan nevnes Richard Francis Burton, John Hanning Speke, Henry Morton Stanley og James Augustus Grant. Etter at David Livingstone døde ble liket hans fraktet til England, på veien lå det i tårnet i den gamle kirken i byen, mens følget ventet på høyvann for å frakte det videre til Zanzibar. Da Stanley og Emin Pasha kom til kysten i 1889, holdt den tyske guvernøren i Bagamoyo, Hermann von Wissmann, en stor mottagelse for dem, under festen falt Emin ut av et vindu og ble hardt skadet.

I 1916, under første verdenskrig ble Bagamoyo utsatt for britiske luftangrep og beskytning fra sjøen, tyskerne ble nedkjempet og den tyske garnisonen tatt til fange

Idag har byen 30 000 innbyggere, og er kandidat til listen over verdensarven.

Navnet Bagamoyo kommer fra swahili «Bwaga-Moyo», som betyr «legg ned hjertet ditt». Dette oppsto enten fordi slavefølgene fra innlandet nådde kysten her («gi opp alt håp») eller fordi bærerne i elfenbenshandelen til de store sjøene endelig kunne hvile («ta av din tunge bør og hvil»).