Badekargin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Badekargin (engelsk: Bathtub gin) refererer til hvilken som helst type hjemmelaget sprit laget av hjemmebrennere. Begrepet dukket først opp i 1920, i Forbudstidens USA, med referanse til den dårlige kvalitet på den hjemmelagede alkoholen.[1] Da gin var den dominerende drikken på 1920-tallet, ble mange varianter laget ved å blande billig alkohol laget av korn med vann og smakstilsetninger og andre stoffer, slik som einerbær og fordi flaskene som ble brukt var for høye til å bli etterfylt med vann fra vasken, ble de i stedet etterfylt fra et badekar. I tillegg til å blande alkohol, vann og smakstilsetninger i et kar som var stort nok til «kommersiell virksomhet», måtte det være lite nok til ikke å bli oppdaget av politiet, og et badekar var passende, derav navnet «badekargin». Obs!: Destillasjon krever lukkede kar, og kan ikke gjøres i et åpent kar som badekar. Derfor er historier om destillering av alkoholholdige produkter i et åpent badekar svært lite sannsynlig og trolig oppdiktede.

Mange som mikser gincocktail skylder på badekargin, så begrepet kan ha blitt opprettet for å maskere ubehagelig smak.

Bathtub Gin er også navnet på et ginmerke produsert av Ableforth i Storbritannia. Det ble ikke laget i et badekar, men ved destillasjon.

I populærkulturen[rediger | rediger kilde]

I Simpsons - episoden "Homer vs. The Eigteenth Amendnent har Homer og Bart mikset og brygget alkohol, herunder gin, i ulike badekar i kjelleren og i hemmelighet og leverer og distribuerer det til Moe's Tavern via et forseggjort leveringssystem for å unngå å bli oppdaget.

Bandet Phish har en sang med tittelen "Bathtub Gin", som opprinnelig ble utgitt på albumet Lawn Boy. Sangen synges også på Hampton Comes Alive og på flere andre konsertalbum.

Onde Miss Hannigan (Carol Burnett) i filmen Annie (1982)  kurerer lidelser med badekargin.

Det finnes en bar i New York kalt Bathtub Gin. Det er skjult bak en café for å ligne de hemmelige barene i forbudstiden.

Det er også en bar i Seattle, Washington kalt Bathtub Gin & Co, en bar i speakeasybar stil, i hjertet av Belltown.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «bathtub gin». Merriam-Webster OnLine. Springfield, MA: Merriam-Webster. Arkivert fra originalen 19. februar 2010. Besøkt 3. mars 2010.