Badekargin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Badekargin (engelsk: Bathtub gin) refererer til hvilken som helst type hjemmelaget brennevin laget av hjemmebrennere. Begrepet dukket først opp i 1920, i forbudstidens USA, og henspilte på den dårlige kvaliteten på den hjemmelagde alkoholen.[1] Ettersom gin var det dominerende brennevinet på 1920-tallet, ble mange varianter laget ved å blande billig alkohol laget av korn, med vann og smakstilsetninger og andre stoffer, slik som einerbær. Fordi flaskene som ble brukt var for høye til å bli etterfylt med vann fra vasken, ble de i stedet etterfylt fra et badekar. I tillegg til å blande alkohol, vann og smakstilsetninger i et kar som var stort nok til «kommersiell virksomhet», måtte det være lite nok til ikke å bli oppdaget av politiet, og et badekar var passende, derav navnet «badekargin». Det er verd å merke seg at destillasjon krever lukkede kar, og ikke kan gjøres i et åpent kar som eksempelvis et badekar. Derfor er historier om destillering av alkoholholdige produkter i et åpent badekar svært lite sannsynlige og trolig oppdiktede.

Mange som mikser gincocktail skylder på badekargin, så begrepet kan ha blitt opprettet for å maskere ubehagelig smak.

Bathtub Gin er også navnet på et ginmerke produsert av Ableforth i Storbritannia. Dette produktet ble ikke laget i et badekar, men ved destillasjon.

I populærkulturen[rediger | rediger kilde]

  • I Simpsons-episoden «Homer vs. The Eigteenth Amendment» har Homer og Bart mikset og brygget alkohol, herunder gin, i ulike badekar i kjelleren og i hemmelighet og leverer og distribuerer det til Moe's Tavern via et forseggjort leveringssystem for å unngå å bli oppdaget.
  • Bandet Phish har en sang med tittelen "Bathtub Gin", som opprinnelig ble utgitt på albumet Lawn Boy. Sangen synges også på Hampton Comes Alive og på flere andre konsertalbum.
  • Onde Miss Hannigan (Carol Burnett) i filmen Annie (1982) kurerer lidelser med badekargin.
  • I filmen film Mary Poppins Returns (2018) synger Mary Poppins (spilt av Emily Blunt) strofen «flap about in bathtub gin» – som kan oversettes med plask rund i badekargin – mens hun svømmer rundt i et badekar sammen med Banks-barna.
  • Det fantes per 2019 en bar i New York kalt Bathtub Gin. Det er skjult bak en café for å ligne de hemmelige barene i forbudstiden.[2]
  • Det finnes per 2022 også en bar i Seattle, Washington kalt Bathtub Gin & Co. Dette er en bar i speakeasybar-stil, i hjertet av bydelen Belltown.[3][4][5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «bathtub gin». Merriam-Webster OnLine. Springfield, MA: Merriam-Webster. Arkivert fra originalen 19. februar 2010. Besøkt 3. mars 2010. 
  2. ^ «Bathtub Gin | New York Magazine | The Thousand Best». New York Magazine (engelsk). 20. februar 2019. Besøkt 14. juni 2022. 
  3. ^ «Bar Spotlight: Bathtub Gin». Seattle Met (engelsk). 8. oktober 2009. Besøkt 14. juni 2022. 
  4. ^ «Bathtub Gin & Co.». World's Best Bars (engelsk). 11. mai 2018. Besøkt 14. juni 2022. 
  5. ^ «Bathtub Gin & Co. - Speakeasy bar & craft cocktails». Spotted by Locals Seattle (engelsk). 28. oktober 2016. Besøkt 14. juni 2022. «Last checked: Jun 9th, 2022 | By: Vidhi Bhagdev»