Eighteenth Amendment to the United States Constitution

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

The Eighteenth Amendment (attende tillegg )(Endring XVIII) til den amerikanske grunnloven satte et effektivt forbud i USA ved å erklære produksjon, transport og salg av alkohol for ulovlig (til privat forbruk unntatt). Den separate Volstead Act fastsatte metoder for å håndheve det attende tillegget, og definerte hva som var «berusende drikke» som forbudt, og som var unntatt fra forbudet (for eksempel, for medisinske og religiøse formål). Endringen var den første til å angi en tidsforsinkelse før den ville tre i kraft etter ratifikasjon, og den første til å angi en tidsgrense for ratifisering i enkeltstatene. Dens ratifikasjon ble bekreftet 26. januar 1919, med endringen som trådte i kraft 16. januar 1920.

I de følgende 13 år som forbudet var offisielt i praksis, selv om muligheten til å håndheve det var begrenset av Volstead Act og av korrupte og selvtilfreds politikere som overså illegal produksjon og smugling.[1]. Tillegget ble opphevet i 1933 ved ratifisering av Twenty-first Amendment, det eneste eksempel i USAs historie om en konstitusjonell endring som er blitt opphevet i sin helhet.

Teksten[rediger | rediger kilde]

Section 1. After one year from the ratification of this article the manufacture, sale, or transportation of intoxicating liquors within, the importation thereof into, or the exportation thereof from the United States and all the territory subject to the jurisdiction thereof for beverage purposes is hereby prohibited.

Section 2. The Congress and the several States shall have concurrent power to enforce this article by appropriate legislation.

Section 3. This article shall be inoperative unless it shall have been ratified as an amendment to the Constitution by the legislatures of the several States, as provided in the Constitution, within seven years from the date of the submission hereof to the States by the Congress.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Det siste tillegget var resultatet av flere tiår med innsats av avholdsbevegelsen i USA og på den tiden generelt ansett som en progressiv endring.[2]

Mange statlige lovgivere hadde allerede vedtatt statlige forbud før ratifisering av det Attende Tillegg, men ikke forbud mot forbruk av alkohol i de fleste husholdninger.

Forslag og ratifikasjon[rediger | rediger kilde]

The Eighteenth Amendment, originaldokument i Nasjonalarkivet

Den 1. august 1917 vedtok Senatet en resolusjon som inneholder teksten om tillegget som skal presenteres de enkelte stater for ratifilasjon. Avstemningen var 65 mot 20. Demokratene stemte 36 i favør og 12 imot, og Republikanerne stemme 29 i favør og 8 mot. Representantenes hus vedtok et revidert forslag[3] 17.desember 1917.

I Huset stemte 282 for og 128 mot. Av Demokratene stemme 141 i for og 64 i mot, og Republikanerne stemme 137 for og 62 i mot. Fire uavhengige i Huset stemte for, og to uavhengige stemte mot.[4] Det ble offisielt foreslått av Kongressen til USA når Senat oppløsning, med en stemme av 47 til 8, neste dag, 18 desember.[5]

Tillegget var utformet slik at lovgiverne ikke forbød forbruk av alkohol, men gjorde det vanskelig å få tak i alkoholholdig drikke lovlig, så er det var forbudt mot salg og distribusjon i amerikansk territorium.

Den foreslåtte endringen var den første til å inneholde en bestemmelse som satte en frist for dens ratifikasjon. Punktet i tillegget ble utfordret med saken i den amerikanske Høyesterett. Den opprettholdt lovligheten av en slik frist i Dillon v. Gloss (1921). Høyesterett opprettholdt også vedtaket i Ohios lovgivende forsamling i Hawke v. Smith (1920), til tross for en underskriftskampanje som krever at saken skulle gå til folkeavstemning.

Ratifisering av tillegget ble gjennomført på 16. januar 1919 da Nebraska ble den 36. av 48 stater i Union til å ratifisere den. 26. januar godkjente fungerende utenriksminister Frank L. Polk ratifiseringen.[6]

Politiet ødelegger et fat med alkohol

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Moore, Mark.
  2. ^ Hamm, Richard F. Shaping the Eighteenth Amendment: temperance reform, legal culture, and the polity, 1880–1920. UNC Press Books. s. 228. ISBN 978-0-8078-4493-9. OCLC 246711905. 
  3. ^ 40 USStat|40|1050
  4. ^ David Pietrusza, 1920: The Year of Six Presidents (NY: Carroll & Graf, 2007), 160
  5. ^ «Prohibition wins in Senate, 47 to 8» (PDF). New York Times. 19. desember 1917. s. 6. 
  6. ^ 40USStat|40|194

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Forbudstiden i USA [1]