Badeby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mölle ble på 1890-tallet en av Sveriges første badebyer
Margate i Kent var den første badeby i England, etablert på 1750-tallet

Badeby (engelsk: seaside resorts) er en by, som regel ved kysten, som er kjent for sine bademuligheter og derfor tiltrekker seg badeturister om sommeren, eller som har et kurbad.[1] For noen badebyer kan turisme være blant byens viktigste inntektskilder, og befolkningen i badesesongen være det mangedobbelte av det den er resten av året. Badebyer begynte å bli populært i andre halvdel av 1800-tallet, rundt den andre industrielle revolusjonen, da utbyggingen av jernbane og andre transportmidler medførte at flere fikk mulighet til å dra på ferie til kysten om sommeren. Eksempler på kjente badebyer inkluderer Drøbak, Mölle i Sverige, Blackpool i England, Miami Beach i USA og Jalta i Ukraina.

Badebyer har eksistert siden antikken. I romertiden var byen Baiae på nordvestkysten av Napolibukten og ved Tyrrenhavet i Italia, et feriested for de som var tilstrekkelig velstående.[2] Mot slutten av den romerske republikk ble Baiae betraktet som overlegent bedre Capri, Pompeii og Herculaneum av velstående romere som bygde sine villaer her fra 100 f.Kr.[3] Barcola i Nord-Italia, med sine romerske luksusvillaer, regnes som et spesielt eksempel på gammel fritidskultur ved havet.[4] Mersea Island utenfor kysten av Essex i England var et feriemål ved sjøen for velstående romere som bodde i Colchester.[5]

Utviklingen av stranden som et populært fritidssted fra midten av 1800-tallet var den første manifestasjonen av det som nå er den globale turistindustrien. De første badebyene ble åpnet på 1700-tallet for aristokratiet, som begynte å frekventere kystsiden så vel som de da fasjonable spa-byene, for rekreasjon og helse.[6] En av de tidligste slike badebyer var Scarborough i Yorkshire på 1720-tallet; det hadde vært en populær kurby siden en bekk med alkalisk eller surt vann ble oppdaget som renner fra en av klippene sør for byen på 1600-tallet.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «badeby», NAOB
  2. ^ Smith, William (1854): «Baiae», Dictionary of Greek and Roman Geography
  3. ^ Strabon: Geographica 5.4.7
  4. ^ Saracino, Zeno: «Pompei in miniatura»: la storia di ’Vallicula’ o Barcola. I: Trieste All News, 29. september 2018.
  5. ^ Tyler, Sue (September 2009): West Mersea: Seaside Heritage Project (Repport). Essex County Council. s. 5. Arkivert fra originalen den 23. september 2015.
  6. ^ a b Holloway, J. Christopher; Taylor, Neil (2006): The business of tourism. Pearson Education. ISBN 0-273-70161-4; s. 29.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]