BLØF

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også Bløff
BLØF
Bløf.jpg
BLØF under en konsert i 2006
Utmerkelser Zilveren Harp
Opphav Vlissingen, Zeeland, Nederland
Periode 1992–
Sjanger Rock
Pop
Nederpop
Plateselskap EMI Music
Capitol
Medlemmer
Paskal Jakobsen
Peter Slager
Bas Kennis
Norman Bonink
Tidligere medlemmer
Henk Tjoonk
Chris Götte

BLØF (uttales /blyf/) er et prisbelønnet nederlandsk band fra Vlissingen i Zeeland i Nederland, som har blitt regionalt og internasjonalt for sin musikk. De samarbeider ofte med band fra andre deler av verden og innlemmer villig andre sjangere til deres «klang», samtidig som de fokuserer på å forbedre verden rundt seg. Det har vunnet den prestisjetunge Edison-prisen for «Beste band» i Nederland.

Tidlig historie[rediger | rediger kilde]

BLØF ble dannet i 1992 av Peter Slager og bestod originalt av de fire medlemmer: Peter Slager (bass), Paskal Jakobsen (gitar), Bas Kennis (keyboard) og Henk Tjook (trommer).

På slutten av 1994, spilte bandet inn sin første plate, Naaakt onder de hemel, som kun tok en uke. Trommisen Henk Tjook foreslo at de selv skulle ta seg av distribueringen. Den selvproduserte og promoterte platen ble en hit i «Zeeland». Plata ble godt mottatt av kritikeren og trakk nok oppmerksomhet til at de oppnådde salgsfremmende støtte og en kontrakt med EMI, som tok seg av å distribuere albumet til resten av Nederland.[1] Singelen Aan de kust ble en hit i Zeeland, til tross for at den ble lite spilt på riksdekkende radio. Noe Bas Kennis ga deres første noe elementære hjemmeside, æren for. Den var oppe og gikk allerede i 1995, lenge før noen av de andre lokale bandene. Han uttalte at nettsiden ga fans tilgang til bandet og en måte å finne ut mer om musikken deres og turnédatoer.[2] BLØF mottok en pris for «Beste nye talent» for Naaakt onder de hemel. Pengene som fulgte med prisen brukte de til å spille inn deres andre album, Helder, som ble sluppet i september 1997.

Første år[rediger | rediger kilde]

De to første singlene, Helder og Zeven nachten, greide ikke å ta seg inn på hitlistene. På grunn av interne krangler som truet bandets eksistens, ble Tjoonk byttet ut med Chris Götte. Med hjelp fra tidligere Doe Maar manager Frank van der Meijden, fikk de en full platekontrakt med EMI. Forandringen virket som den var tenkt og den første singelen på lenge ble gitt ut, en pianoballade kalt «Liefs uit Londen» som gjorde bandet kjent blant et større publikum og ble en stor suksess. Den 10. mars 1998 tok de opp live-versjoner av «Aan de Kust» og «Wat zou je doen» i et diskotek i Middelburg. Dette materialet ble lagt til en ekstrautgave av Helder. De neste singlene de ga ut var sanger fra liveopptak: en ny versjon av «Aan de kust» og «Wat zou je doen». Originalversjonene av dem begge var å finne på den originale utgivelsen av Naakt onder de hemel. Begge sangene ble store singel hitter.

Årene med suksess[rediger | rediger kilde]

Sommeren 1998 opptrådte gruppa mer og mottok priser for deres arbeid. De ga ut albumet XXL live met het Zeeuwa Orkest, et livealbum som ble spilt inn med et orkester fra Zeeland og et nytt album, kalt Boven. Dette albumet ble tatt opp med hjelp fra Peter Bauwer (2 Unlimited) og Ronald Vanhuffel. Det hadde et sterkere rockepreg enn de tidligere albumene og singelen Harder dan ik hebben ble gitt ut som singel mindre enn en måned etter. I starten av 2000 fikk bandet en Edison-pris for «beste band» i Nederland. Før utgivelsen av Watermakers, ga gruppa ut singlene Dansen aan zee og Hier. Under sommer-OL i Sydney, holdt gruppa en konsert for den nederlandske OL-troppen med stab. Oktober 2000 kom endelig Watermakers ut og ble en eventyrlig suksess. Bandet holdt en stor konsert i Ahoy i 2001 og de ble igjen hedret med en Edison for «beste band» i Nederland.

Den 17. mars 2001 ble bandet rammet av en stor tragedie. Trommisen Chris Götte døde i en motorsykkelulykke. Lamslåtte av nyheten, tok bandet en pause en stund fra konsertene for å kunne komme over tapet. Et år senere ga de ut live-CD-en Oog in oog – live in Ahoy, den siste konserten med Götte. De bestemte seg til slutt for å fortsette og de fant seg en ny trommis: Norman Bonink, som tidligere hadde spilt i gruppa til Frank Boeijen. Deres første album med den nye line-upen ble Blauwe Ruis i 2002, som ble dedisert til Chis Götte og hans familie, etterfulgt av en live-DVD: Tussen nacht en morgen. Mens Blauwe Ruis bar tydelige preg av Chris' bortgang, hadde bandet bestemt seg for å lage et lysere og mer positivt album i 2003 med navnet Omarm.

BLØF dro i 2003 til Kenya for å spille med artister der. De erfaringene de gjorde der brukte de senere som inspirasjon til deres sjuende studioalbum. Bandet opptrådte internasjonalt etter dette. I 2004 turnerte de med det amerikanske bandet Counting Crows, noe som førte til et sterkt og varig vennskap. Sammen spilte begge bandene inn plater og opptrådte sammen sommeren igjennom. Sammen lagde de også singelen som fikk navnet Holiday in Spain, hvor de sang en duett på begge språkene (nederlandsk og engelsk), noe som ga den dens popularitet og gjorde at den skilte seg ut og oppnådde mer interesse i USA.

I 2005 begynte BLØF å reise rundt i verden for å oppleve nye kulturer og finne inspirasjon til nye album, noe de lyktes i. Det førte til det nye albumet Umoja.[3] Det ble endelig sluppet i 2006. Umoja-prosjektet har som mål å oppnå økt bevissthet rundt Tusenårsmålene, hvor de samarbeidet med artister fra over 12 land som de besøkte på turneen sin. Prosjektet resulterte i flere biprodukter: konserter i Nederland med nesten alle musikantene som hadde deltatt i prosjektet, en spesialkonsert med Kodo trommisene fra Japan, en bok Umoja Travel Lodge og en DVD med Umoja-konsertene. Samtidig som det var et veldig suksessfullt prosjekt, var det også veldig krevende for gruppa. De uttalte at de hadde undervurdert arbeidsmengden som ville gå med i et slikt prosjekt sterkt.

I BLØFs neste album, Oktober, utgitt i oktober 2008, vente de tilbake til røttene sine, med en demontert tone hvor alle sporene ble spilt inn i ett tak uten overdubbing. Opptakene i januar og februar 2008 ga nok materiale til to nye album, så et andre album kom ut i starten av 2009, kalt April.

Både Oktober og April ble ingen stor suksess, så etter klubbturneen i 2010 var de tilbake på tegnebrettet og lovte å komme med et nytt gamle-BLØF klingende album. Dette albumet kom ut i februar 2011 og het Alles blijft anders.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Nåværende medlemmer[rediger | rediger kilde]


Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidslinje


Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

 • Naakt Onder De Hemel (1995)
 • Helder (1997)
 • Boven (1999)
 • Watermakers (2000)
 • Blauwe Ruis (2002)
 • Omarm (2003)
 • Umoja (2006)
 • Oktober (2008)
 • April (2009)
 • Alles Blijft Anders (2011)
 • In Het Midden van Alles (2014)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Search for Music: Blof
 2. ^ Van Dusseldorp, Monique (28. august 2008). «Bas Kennis, bandets keyboardspiller, presenterer 'Pickering Player' på PICNIC». Interview with Bas Kennis. PICNIC. Besøkt 11. januar 2009. 
 3. ^ BLØF Band (2005). «BLØFs offisielle hjemmeside». Offisiell nettside/Umoja (nederlandsk, engelsk, spansk). BLØF. Besøkt 8. januar 2009. 


Lytteeksempler[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]