Audun Lindholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Audun Lindholm
Født1980[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSjefredaktør,[2] litteraturkritiker[2]
NasjonalitetNorge

Audun Lindholm (født 8. oktober 1980) er en norsk redaktør, forlegger og fanzineutgiver.

Lindholm er leder for mikroforlaget Gasspedal og fra 2006/07 redaktør i tidsskriftet Vagant. Tidligere har han utgitt en rekke fanziner, og siden 2010 har han produsert flere kortfilmer.

I 1994 ble han medredaktør av rollespill-fanzinen Imagonem, der han skrev en fast fanzinespalte. På samme tid startet han fanzinen Gudenes inngripen, med tilknytning til både black metal- og UFFA-miljøene i Trondheim. Senere redigerte og utga han science fiction-fanzinen Sol og var aktiv i amatørpresseorganisasjonen (APA) Replicant. De mest langvarige fanzinene Lindholm har utgitt, er litteraturfanzinene Journal Ka (syv utgaver, 1997-1999) og Grønn kylling (arb. tittel).

I 2000 etablerte Lindholm «aktivitetslabelen» Gasspedal som utgivelsesplattform for fanzinene han var involvert i. I 2003 utkom de første chap-bøkene i serien Biblioteket Gasspedal, av Bjørn Skogmo og Vemund Solheim Ådland. I årene som fulgte ble forfattere som Annelie Axén, Das Beckwerk, Arve Kleiva, Pål Norheim, Sigurd Tenningen og Øyvind Ådland utgitt i serien, i tillegg til oversettelser av Mircea Cartarescu, Henri Michaux og Peter Waterhouse. Gasspedal har også vært involvert i andre prosjekter, som småforlagsmessa Tekstallianse[3], den tverrnordiske utgivelsesserien NOORD [4] og filmserien Gasspedal Animert [5]. Den åttende filmen i serien, animert av Kristian Pedersen og basert på et dikt av Øyvind Rimbereid, ble i oktober 2014 tildelt Goethe-Instituttets filmpris [6] under Zebra Poetry Film Festival i Berlin.

I 2003 startet Lindholm Audiatur – Festival for ny poesi sammen med Martin M. Sørhaug. Til festivalen redigerte han i 2005, 2007 og 2009 Audiatur – Katalog for ny poesi, en trilogi om og med internasjonal avantgardistisk samtidspoesi på 512 + 32, 784 og 832 sider, sammen med Paal Bjelke Andersen og Thomas Lundbo. Lindholm trakk seg fra festivalstyret i 2011, men sitter fortsatt i redaksjonen for Audiatur Bokhandel, som han også var med på å starte opp.

I 2007 ble Lindholm ansvarlig redaktør for tidsskriftet Vagant, der han hadde vært med i redaksjonen siden 2005. I 2013 ble Vagant tildelt prisen som Årets tidsskrift av Norsk Tidsskriftforening.

Sammen med Susanne Christensen redigerte Lindholm i 2009 boka «Borders» på det amerikanske forlaget ChainLinks med bidrag fra Das Beckwerk, Ida Börjel og Matias Faldbakken.[7]

Priser[rediger | rediger kilde]

I 2011 redigerte Lindholm boka Som fra mange ulike verdener, om Ole Robert Sundes forfatterskap. Boka ble designet av Andreas Töpfer, og fikk gull i Grafills kåring Årets vakreste bøker i tillegg til æresdiplom under Stiftung Buchkunsts kåring «Verdens vakreste bøker» under bokmessa i Leipzig i februar 2014.[8][9][10]

Øvrige priser:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]