Årets tidsskrift
Utseende
Årets tidsskrift er en pris som utdeles årlig av Norsk Tidsskriftforening til et norskspråklig tidsskrift, forstått både som politiske, allmennkulturelle, vitenskapelige og litterære tidsskrifter i tråd med foreningens virkefelt.
Tildelingskriterier
[rediger | rediger kilde]Kriteriene for tildeling er at juryen anser tidsskriftet for å ha utmerket seg på følgende områder:[1]
- Godt språk og litterære kvaliteter
- Formidling av forskning og kultur
- Evne til å skape og bidra til debatter
- Design og visuell utforming
- Evne til å dyrke frem tydelige stemmer
Mottakere
[rediger | rediger kilde]- 2009: Vinduet (også vinner av Årets nordiske kulturtidsskrift 2009)
- 2010: Syn og Segn (også vinner av Årets nordiske kulturtidsskrift 2010)
- 2011: Bokvennen (også vinner av Årets nordiske kulturtidsskrift 2011)
- 2012: Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift[2] – juryens begrunnelse: «Årets prisvinner bringer med stor selvfølgelighet Norge inn som en naturlig del av Europa og europeisk teatertradisjon. En publikasjon som ikke bare formidler det internasjonale, men som er internasjonalt selv»
- 2013: Vagant[3] – juryens begrunnelse var blant annet at «Vagant er et tidsskrift med et bredt temafelt, der litteratur, film, kunst og kultur for øvrig settes inn i en bred samfunnsmessig sammenheng. Redaksjonen lykkes i å skape et enhetlig produkt basert på svært mange ulike stemmer, og viser en høy grad av selvrefleksjon om hva et tidsskrift kan og bør være. Innholdet er til tider krevende, men Vagant framstår som et tidsskrift laget med mye pasjon, og med et bevisst og lekende forhold til visuelle uttrykk»
- 2014: ENO[4] – juryens begrunnelse: Eno ble tildelt prisen for å ha «løftet musikkjournalistikken her i landet. Det har blitt et viktig bransjeblad, samtidig som det evner å skrive almenngyldig og tilgjengelig om musikk. Den visuelle profilen er sober og helhetlig og gir ekstra glød til de allerede velskrevne tekstene (...) Juryen har latt seg begeistre av redaksjonens nysgjerrige og fordomsfrie tilnærming til musikk»
- 2015: Vinduet[5]
- Hederlig omtale: RØYST – Politikk og tankeleik på venstresida
- 2016: Fanfare[6]
- Pris for god tidsskriftdesign: Syn og segn
- Pris for god faglig formidling og evne til å nå egen målgruppe: Tidsskrift for Norsk Psykologforening
- Åpen klasse for sin tydelige posisjon: Minerva
- 2017: Nytt Norsk Tidsskrift [7]
- Pris for god design: Tidsskrift for Norsk Psykologforening
- Pris for språk og formidling: Prosa
- 2018: Tidsskrift for Den norske legeforening[8]
- 2019: Arkitektur N[9]
- 2020: Tidsskrift for Norsk Psykologforening[10]
- 2021: Samtiden[11]
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ «Kriterier». Norsk Tidsskriftforening (på norsk). Besøkt 1. juni 2021. «Her finner du kriterier, beskrivelser og praktisk informasjon om påmeldingen til Årets Tidsskrift.»
- ^ a b «PM: Årets tidsskrift og Årets komet - Prisvinnerne er klare!». Norsk Tidsskriftforening (på norsk). 2012. Besøkt 8. juni 2022. «Vinneren av Årets tidsskrift 2012 er: Norsk Shakespeare- og Teatertidsskrift. Redaktør: Therese Bjørneboe. Fra juryens begrunnelse: ”Årets prisvinner bringer med stor selvfølgelighet Norge inn som en naturlig del av Europa og europeisk teatertradisjon. En publikasjon som ikke bare formidler det internasjonale, men som er internasjonalt selv.” | Vinneren av Årets komet 2012 er: Fett. Redaktør: Charlotte Myrbråten Fra juryens begrunnelse: ”Årets komet 2012 har allerede eksistert i åtte år, men har det siste året tatt noen solide steg videre, både hva angår form og innhold. Tidsskriftet har beskjedent med ressurser, men mye pågangsmot.”»
- ^ «Audun Lindholms takketale ved utdelingen av Årets tidsskrift 2013». Norsk Tidsskriftforening (på norsk). Besøkt 8. juni 2022.
- ^ «Årets tidsskrift – Prisvinnerne er klare!». Norsk Tidsskriftforening (på norsk). Besøkt 8. juni 2022. «Vinneren av Årets tidsskrift 2014 er Eno. Redaktør Eirik Kydland | Fra juryens begrunnelse: «Eno har etter juryens mening løftet musikkjournalistikken her i landet. Det har blitt et viktig bransjeblad, samtidig som det evner å skrive almenngyldig og tilgjengelig om musikk. Den visuelle profilen er sober og helhetlig og gir ekstra glød til de allerede velskrevne tekstene. I 2011 ble det da nystartede Eno kåret til Årets komet. Siden har det bare blitt bedre og bedre, og årets jury slutter seg til tidligere utsagn om at magasinet gir deg stoff du ikke visste du ville ha. | Juryen har latt seg begeistre av redaksjonens nysgjerrige og fordomsfrie tilnærming til musikk i all sin mangfold, videreformidlet med en entusiasme som smitter.» | Juryens hederlige omtale går til tidsskriftene Plot og Bøygen.»
- ^ «Vinduet er kåret til årets tidsskrift 2015». Norsk Tidsskriftforening (på norsk). Arkivert fra originalen 22. oktober 2021. Besøkt 8. juni 2022.
- ^ «Årets tidsskrift og andre priser 2016». Norsk Tidsskriftforening (på norsk). Besøkt 8. juni 2022. «Juryens begrunnelser for de forskjellige prisene i 2016. Årets tidsskrift, Fanfare, gikk også av med seieren i den nordisk konkurransen "Årets nordiske kulturtidsskrift". | Årets tidsskrift: Fanfare»
- ^ «Nytt Norsk Tidsskrift er kåret til Årets tidsskrift 2017». Norsk Tidsskriftforening (på norsk). Arkivert fra originalen 20. august 2018. Besøkt 8. juni 2022.
- ^ «Årets tidsskrift 2018 er kåret». Norsk Tidsskriftforening (på norsk). Besøkt 20. mars 2020.
- ^ «Årets tidsskrift 2019 kåret». Norsk Tidsskriftforening (på norsk). Besøkt 20. mars 2020.
- ^ «Årets tidsskrift 2020 kåret». Norsk Tidsskriftforening (på norsk). Arkivert fra originalen 20. mars 2020. Besøkt 20. mars 2020.
- ^ «Samtiden er kåret til Årets tidsskrift 2021». Norsk Tidsskriftforening (på norsk). Besøkt 2. september 2021.
- ^ «Empirix får prisen for språk og formidling». Norsk Tidsskriftforening (på norsk). Besøkt 2. september 2021.
- ^ «Agora får pris for faglig formidling og evnen til å nå egen målgruppe». Norsk Tidsskriftforening (på norsk). Besøkt 2. september 2021.
- ^ «Norsk Barneblad får prisen for design og layout». Norsk Tidsskriftforening (på norsk). Besøkt 2. september 2021.