Hopp til innhold

Lechtal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lechtal
LandØsterrikes flagg Østerrike
Ligger vedLech
Kart
Lechtal
47°19′45″N 10°31′55″Ø

Lechtal er i vid forstand dalen til elven Lech, men navnet brukes mest om dalens øvre (østerrikske) del, der den har karakter av en alpedal. Denne dalen er 70 km lang, strekker seg i sydvest–nordøst-retning og begrenses av Lechtal-Alpene i sydøst og Allgäu-Alpene i nordvest. Mens Lechs kildeelver og dalens øverste kommune (Lech) ligger i Vorarlberg, hører resten av dalen til Tirol. Den tyrolske delen av dalen er stort sett sammenfallende med landskapet Außerfern.

I store deler av dalen har elven Lech bevart karakter av en fjellelv, med rullesteinsøyer og foranderlige bredder. Deler av dalen er derfor vernet som naturpark.

Befolkningen i Lechtal snakker overveiende bairiske dialekter som er nært beslektet med dialektene i resten av Tirol. Det fins imidlertid noen kommuner med alemanniske dialekter. Dalens to øverste kommuner, Lech (i Vorarlberg) og Steeg (i Tirol) er bebodd av walsere som til en viss grad har bevart sitt «høystalemanniske» språk. Lengst nord i dalen (rundt Reutte) snakker befolkningen schwäbisch.