Athenry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Athenry
Irsk navn: Baile Átha an Rí
Athenry
LandIrland Irland
Provins:Connacht
Grevskap:Galway
StatusBy (town)
Befolkning2 154 (2002)
Høyde over havet47±1 meter

Athenry
53°17′47″N 8°44′35″W

Athenry er en liten by i Galway i Irland, omkring 25 kilometer øst for Galway by. Byen er kjent fra sangen «The Fields of Athenry» om hungersnøden 1845–1849.

Byens irske navn, Baile Átha an Rí, betyr «byen ved kongenes krysningssted», og kommer av det det lå et viktig krysningssted i elven Clare rett øst for bosetningen. På noen engelske middelalderkart er den avmerket som Kingstown. Kongene navnet viser til var fra tre kongedømmer i området: Hy-Many i nordøst, øst og sørøst, Aidhne i sør og sørvest og Maigh Seola i vest og nordvest. Det finnes ikke historiske eller arkeologiske bevis for at kongene hadde noen befatning med selve bosetningen.

Athenry fikk sitt bycharter i 1235, og samme år ble Athenry Castle påbegynt. Det ble grunnlagt et dominikanerabbedi der i 1241, og dette ble etter hvert en læreinstitusjon som fikk status som universitet. Det ble ødelagt av Cromwells soldater. Slottet og ruinene av klosteret er nå nasjonalmonumenter.

Hovedjernbanelinjen mellom Galway og Dublin går gjennom byen. Det er også en nedlagt linje mellom Limerick og Sligo som krysser denne i Athenry, og pr. 2006 er det planer om å gjenåpne Limerick-Sligo-linjen. Strekningen Ennis til Athenry skal åpnes i 2008, og strekningen Athenry til Tuam i 2011.

Byen har et av de mestvinnende hurlinglagene, St. Mary's GAA Club. Athenry AC

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]