Ennis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ennis
Irsk navn: Inis
Ennis.jpg
LandIrland Irland
Provins:Munster
Grevskap:Clare
StatusBy (town)
Retningsnummer+353 65
Befolkning24 253 (2006)
Høyde over havet3 meter
Ennis ligger i Irland
Ennis
Ennis
Ennis (Irland)

Ennis
52°50′47″N 8°58′51″V

Ennis kloster, bygget i 1242.
St. Peter and St. Paul Cathedral som sees over O'Connell Street i Ennis
Elva Fergus renner gjennom Ennis.

Ennis på (irsk: Inis) er den største byen i grevskapet Clare i Irland. Det irske navnet er en forkortelse av Inis Cluain Ramh Fhada som betyr Den lange øya med slette. Elva Fergus deler seg og går i to løp på hver side av øya.

Byen ligger 19 km nord for den internasjonale Shannon lufthavn. Hovedveien N18 fra Limerick i sør og Galway i nord går like utenfor byen. Siden den irske vestkystem er et populært reisemål og Moherklippene er en av de viktigste turistattraksjonene i Irland, blir det mye turisttrafikk i byen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Historien til Ennis er nær knyttet til slekten O'Brien som nedstammer fra Brian Boru. Slekten var kongefamilie i kongedømmet Thomond. På 1100-tallet flyttet de maktsenteret fra Limerick til Ennis og bygde en festning ved Clonroad på øya. De startet byggingen av et større kirkeanlegg i 1240 og ga det senere til disiplene av St. Francis. I de følgende århundrene ble Ennis et teologisk sentrum med mange tilreisende studerende.

Siden byen ikke hadde bymurer ble byen attraktiv for katolske kjøpmenn. De engelske «Penal Laws» var lover som skulle sikre engelsk overherredømme og diskriminerte katolikker, og forbød katolikker å drive handel innenfor bymurer.

Byen har militære kaserner som ble bygget i løpet av flere hundre år. I den første verdenskrig var det mange fra Ennis som kjempet i den britiske hæren.

Elva Fergus som nå renner gjennom sentrum av byen har godt fiske etter ørret og laks. Tidligere var det trafikk av småbåter opp elva som la til ved «Woodquay». Det var vanlig med oversvømmelser i dette området tidligere, men det er det slutt på etter et større dreneringsprosjekt ble gjennomført i 2008.

Handel og industri[rediger | rediger kilde]

Byen har i mange år vært en sentral markedsplass for et større omland. Fabrikker eksporterte varer ved å frakte dem på båt nedover elva til havna Clarecastle. Opprinnelig var jordbruksprodukter dominerende, men tekstiler, møbler og verktøy er blitt vanligere. De siste årene er økologiske landbruksprodukter vanlige på markedet.

I byen ligger en handelshøyskole «The Ennis Business college».

Gamlebyen[rediger | rediger kilde]

I det gamle bysenteret er det mange gamle bygninger fra mange tidsepoker i mange trange gater. Noen gater er blitt gågater og endel andre er enveiskjørte for å forenkle trafikken. Den gotiske katedralen St Peter and St Paul Cathedral, som ble startet reist i 1828, ligger i utkanten av gamlebyen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]