Asp (fisk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Asp
Asp (fisk)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Aspius aspius
L., 1758
Norsk(e) navn: asp
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Orden: Karpefisker
Familie: Karpefamilien
Slekt: Aspius
Habitat: limnisk
Utbredelse: Europa

Asp (Aspius aspiuslatin) er en ferskvannsfisk i karpefamilien. I motsetning til andre karpefisker spiser aspen andre fisker. I Norge forekommer fisken bare i deler av Glomma, Haldenvassdraget, Øyeren og Svelle.

I Norsk rødliste for arter 2006 ble asp angitt som sårbar etter kriteriet om forekomst i få lokaliteter. Seinere har imidlertid IUCN bestemt at dette kriteriet bare kan benyttes dersom man også har identifisert en eller flere trusler mot de aktuelle lokalitetene. Her i landet reproduserer trolig asp bare i Glomma, Haldenvassdraget og Øyeren, men det kan ikke pekes på noen alvorlige og umiddelbare trusselfaktorer. Den oppfyller derfor ikke lenger noen av IUCNs kriterier for rødlisting, og blir følgelig ikke inkludert i Norsk rødliste for arter 2010.

Asp finnes primært i elver med moderat strøm og i store innsjøer. Om våren går den opp i rennende vann hvor den gyter på grusbunn, vanligvis i stim. Førstegangsgytende fisker er normalt sett 4-5 år gamle. De 80 000–200 000 eggene gyter fritt i vannet og fester seg til grus, steiner og vannplanter. Avhengig av vanntemperatur, klekkes eggene etter 10–17 døgn.[1]

Asp kan oppnå en betydelig størrelse og eksemplarer på over 12 kg er registrert.[trenger referanse] Som sportsfisk og matfisk er den utmerket. Den største asp som er registrert tatt på sportsfiskeredskap i Norge, veide 5,34 kg. Rekorden ble satt i Øyern 31. august 2008[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pethon, Per (2005). «Ferskvannsfisker – Karpefamilien». Aschehougs store fiskebok. Sarpsborg: Aschehoug. s. 40. ISBN 8203232477. 
  2. ^ Villmarksliv, norske sportsfiskerekorder

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne iktyologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.