Arvid Otto Mørch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arvid Otto Mørch
Sildakongen.jpg
Foto: Jarle Vines
Født18. mars 1954Rediger på Wikidata (68 år)
KarmøyRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Arvid Otto Sildenskiold Mørch, kjent som «Sildakongen», (født 18. mars 1954) er en norsk sjøkaptein, industribygger, underholder og folketaler fra Karmøy i Rogaland.

Bakgrunn og virksomhet[rediger | rediger kilde]

Mørch vokste opp i bygda Veavåg på Karmøy. Han er kjent som omreisende «sildakonge» og selger av ulike sild- og sjømatprodukter fra sin spesialbygde bil på torg og markeder i Norge. Denne virksomheten begynte i 1970 og la grunnlaget for Sildakongen AOM i Haugesund og Sildakongen Produksjon as i Utsira som ble etablert i 1988.

Etter at Sildakongen Produksjon AS gikk til sak mot Mørch om retten til varemerket «Sildakongen», tapte Mørch i 2009 retten til å bruke varemerket «Sildakongen AOM» om sildeprodukter. Han ble også dømt for urettmessig å ha utnyttet «Sildakongen» som varemerke på sild. Han vant derimot retten til å bruke «Sildakongen» i kultursammenheng og i alle andre vareklasser.[1] Mørch har etter dette også brukt varemerket og betegnelsen «Sjøkaptein Sildenskiold» i andre sammenhenger.

Sammen med Ivar Eskeland utgav Mørch boka Sild! – med 60 oppskrifter i 1991.

Mørch arbeidet i offshorebransjen i 1970- og 1980-årene og som omreisende fisk og sildeselger.

På siste halvdel av 1980-årene var han initativtaker til etablering av en eksklusiv serie av sildeprodukter som ble lansert av firmaet Sildakongen AS. Mørch var både aksjonær og ansatt som markedssjef i selskapet, som senere sto bak etableringen av Sildakongen Produksjon AS på Utsira. Etter et par års drift med mye fokus i presse og kringkasting måtte disse selskapene legge inn årene. Andre tok over driften av produksjonsvirksomheten.

Etter avviklingen av Sildakongen AS fortsatte Mørch å drive med omreisende salgsvirksomhet og utdannet seg som sjøoffiser. Han har seilt som styrmann/overstyrmann og sjøkaptein, og var i flere år trafikkoordinator for skipstrafikken på oljefelt i Den Persiske gulf.

I de senere år har Mørch bodd i Skudeneshavn hvor han som pensjonist arbeider en del som turistkaptein i Åkrafjorden og selger sild under eget merke.[2]

I forbindelse med rettssaken om rettighetene til merkevaren Sildakongen kom det blant annet frem at Mørch hadde søkt om og fått godkjent «tittelen» som sitt første fornavn. Fra før av hadde han tatt Sildenskiold som mellomnavn. Hans fulle navn er derfor Sildakongen Arvid Otto Sildenskiold Mørch (2015).[trenger referanse]

«Sildakongen» har navn etter sildekonge (Regalecus glesne), en båndfisk som kan bli opptil 11 meter lang.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dom i Oslo tingrett Arkivert 27. mai 2011 hos Wayback Machine.: Selskapet har vunnet saken «fullt ut eller i det vesentlige» og tilkjennes derfor også fulle saksomkostninger på i alt 221 590 kroner. Men tingretten har funnet å burde å henlede Mørchs oppmerksomhet på regelen i tvisteloven § 3-8 om at tingretten kan fastsette prosessfullmektigens godtgjøring. Det må han i så fall gjøre innen én måned.
  2. ^ Knut Gjerseth Olsen: Araberkongen - Klassekampen 31. oktober 2020

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]