Artillery Hunting Radar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
ARTHUR

Artillery Hunting Radar, også kjent som ARTHUR, er en mobil bakke-radar opprinnelig utviklet og produsert i Sverige og Norge av Ericsson for det norske og svenske militæret. De første radarene ble levert i 1998 og satt i tjeneste året etter. Kjøretøyet som bærer radaren er en Hägglunds 206. Radaren koster om lag 48 millioner svenske kroner pr enhet. Systemet brukes til å lokalisere fiendtlig artilleri og forutsi mulige mål. Det kan oppdage innkommende artillerirunder på omkring 40 kilometers avstand.

I april 2015 ble Saab Technologies Norway AS tildelt en kontrakt av Forsvarets logistikkorganisasjon for å gjennomføre en mid-life upgrade (MLU). Kontrakten er verdt SEK 115 millioner og innbefatter oppgradering av sensoren til seneste variant, ModC, utvikling av et nytt kommando, kontroll og kommunikasjonssystem, integrasjon i 10-fot kontainer for integrasjon mot M113F4 beltekjøretøy. Levering er berammet til 2017.[1]

Foruten Norge, er varianter av ARTHUR-systemet i bruk av Tsjekkia, Canada, Italia, Hellas, Malaysia, Sverige, Spania, Singapore og Storbritannia,[1] ialt 80 systemer. Om lag 20 brukes ved Demilitarisert sone (Korea).[2]

Kontrovers[rediger | rediger kilde]

I mars 2006 ble det kjent at fire av de norske radarene hadde blitt utleid til de britiske styrkene i de innledende fasene i krigen i Irak i 2003. Leiseprisen var 17 millioner kroner. Dette skjedde uten at Stortinget var informert og uten at Norge støttet krigen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Saab to upgrade Norwegian Army’s Arthur radar system». Army Technology. 13. april 2015. Besøkt 16. april 2015. 
  2. ^ Dalløkken, Per Erlien (11. mars 2020). «17 år etter Irak: Britene ruster opp sine norsk-svenske artillerijegere» (norsk). Teknisk Ukeblad. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]