Arnold Toynbee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Arnold J. Toynbee (1899–1975)
Arnold Toynbee
Arnold Toynbee.jpg
Født23. august 1852[1]Rediger på Wikidata
LondonRediger på Wikidata
Død9. mars 1883[1]Rediger på Wikidata (30 år)
Wimbledon (London)Rediger på Wikidata
Ektefelle Charlotte Toynbee[2]Rediger på Wikidata
Far Joseph ToynbeeRediger på Wikidata
Mor Harriet HolmesRediger på Wikidata
Søsken William Toynbee, Grace Frankland, Harry Valpy Toynbee, Paget ToynbeeRediger på Wikidata
Utdannet ved Balliol College (Oxford), Pembroke CollegeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom, historikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og IrlandRediger på Wikidata

Arnold Toynbee (født 23. august 1852 i London, død 9. mars 1883 i Wimbledon) var en britisk økonomihistoriker. Han er også kjent for sitt sosiale engasjement og ønske om å bedre levekårene for arbeiderklassen. Toynbee var en av de mest inndflytelsesrike blant foregangsmennene for universitetsdannelsens utbredelse til folkets brede lag i England. Han studerte historie, filosofi og nasjonaløkonomi og ble i 1878 dosent i det sistnrvnte fag ved Balliol College i Oxford.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Arnold Toynbees far ved medisineren og øre-nes-hals-overlegen Joseph Toynbee. Hans onkel Harry Valpy Toynbee (1861-1941) var derimot far til historiefilosofen Arnold Joseph Toynbee (1889-1975); navnelikheten kan gi opphav til forveksling.

Arnold Toynbee gikk på privatskoler i Blackheath og Woolwich og studerte nasjonaløkonomi fra 1873 ved University of Oxford, først ved Pembroke College, fra 1875 ved Balliol College.

I 1878 avsluttet Toynbee sitt studium av nasjonaløkonomi ved Balliol College og fortsatte som lærer der.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Som vitenskapsmann beskjeftiget han seg særlig med den store økonomiske omveltning som fant sted i England i annen halvdel av 1700-tallet. Det var Toynbee som utmyntet uttrykket den industrielle revolusjon. Som sosialreformator arbeidet han for en utligning av de sosiale motsetningsforhold ved et nærmere samkvem mellom overklassen og underklassen.

Den første betingelse for å oppnå en slik var etter Tynbees mening at folket fikk opplysning. Slik skulle dets medvirkning ved det økomoniske oppreisningsarbeide kunne sikres. I 1875 bosatte han sig i Whitechapels arbeiderkvarter i Londons East End og begynte der sine gratis reformforedrag på grunnlag av selvstendige førstehånds iakttagelser.

Fra 1880 av kunne han i spissen for en skare begeistrede og oppofrende unge menn organisere en lignende foredragsvirksomhet i en rekke industrisentre. Overanstrengelse undergravde hans helbred og la ham i graven før hans reformtrang kunne få utløp i ferdige verker.

Etter Toynbees død utgav hans enke de fragmentariske Lectures on the Industrial Revolution of the 18. Century (London 1884), et arbeid av betydelig sosial-historisk og økonomisk-politisk interesse. Hans tilhengere stiftet etter hans død Toynbee Club, som i Whitechapel grundlae Toynbee Hall som samlingspunkt for en videreførelse av Toynbees sosiale arbeid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6nk6rbf, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Kindred Britain