Wimbledon (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wimbledon
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktMerton
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i London
PostnummerSW19
Retningsnummer020
Befolkning92 765[1] (2010)
Kart
Wimbledon
51°25′25″N 0°13′02″V

Wimbledon er et område i bydelen Merton sørvest i London. Det er lokalisert 11,4 km sørvest for sentrum av London ved markeringspunktet Charing Cross. Det ligger sør for Wandsworth, nordøst for New Malden, nordvest for Mitcham, vest for Streatham og nord for Sutton.

Området er mest kjent for tennisturneringen Wimbledon Championships og for fotballklubben Wimbledon FC, som i 2003 flyttet fra London til Milton Keynes og året etter skiftet navn til Milton Keynes Dons FC. I dag er den mest kjente klubben i Wimbledon AFC Wimbledon, som ble grunnlagt av Wimbledon FCs fans.

Wat Buddhapadipa, det første buddhistiske tempel som ble bygd i Storbritannia og det eneste thai-buddhistiske tempel i Europa, ligger i Wimbledon.

I Wimbledon ligger også Den norske skolen i London.

Historie[rediger | rediger kilde]

Wimbledon har vært bosatt siden minst jernalderen da en bygdeborg ved Wimbledon Common, et stort åpent grøntområde i dagens Wimbledon, er antatt bygget, den nest største i London-området.[2] Konturene av bygdeborgen, populært kalt for «Caesar’s Camp», dekker et område på rundt 11 acre og er datert til rundt 200-tallet f.Kr. (lenge før Julius Cæsars invasjon av Britannia).[3]

Den opprinnelige kjernen til Wimbledon var på toppen av åsen i nærheten av Wimbledon Common, et område som nå lokalt kalles for «landsbyen». Landsbyen ble referert til som Wimbedounyng i et charter signert av kong Edgar den fredsommelige i 967. Stedsnavnet Wimbledon har betydningen «Wynnmans høyde/ås» og hvor det siste elementet, -don, er avledet fra det keltiske ordet dun, «høyde, borg».[4] Wynmann var en lokal landeier. Stedsnavnet er vist på kart fra 1786 over London som Wimbleton, og den nåværende stavingen synes å ha blitt fastlagt tidlig på 1800-tallet, den siste i en lang rekke av varianter.[5]

På den tiden da Domesday Book ble sammenstilt, i tiden rundt 1087, var Wimbledon en del av herregodset Mortlake og ble av den grunn ikke nedtegnet i eget navn.[6] Eierskapet til godset Wimbledon skiftet eier mange ganger i historiens løp. Godset ble eid av kirken fram til 1398 da Thomas Arundel, erkebiskop av Canterbury, kom på kant med kong Rikard II og ble landsforvist. Eiendom ble konfiskert og ble krongods.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Wimbledon – kategori av bilder, video eller lyd på Commons